Cena nafty nečakane prekonala cenu benzínu. Čo môže za túto situáciu?

Zdá sa, že časy v ktorých si zákazníci volili naftový pohon svojho nového alebo skrátka nastávajúceho auta vďaka nižšej spotrebe a priaznivejšej cene pohonných hmôt, sú na nejakú dobu preč.

Zdá sa, že časy v ktorých si zákazníci volili naftový pohon svojho nového alebo skrátka nastávajúceho auta vďaka nižšej spotrebe a priaznivejšej cene pohonných hmôt, sú na nejakú dobu preč. Predajná cena nafty už aj na našich čerpacích staniciach oficiálne prekonala výšku ceny benzínu a motoristom nezostáva nič iné, ako len nechápavo krútiť hlavami. Cena ropy predsa v aktuálnych dňoch nedosahuje historické maximá, tak čo sa to vlastne na svetovom trhu deje? A z akého dôvodu nerastú ceny jednotlivých pohonných hmôt priamou úmerou ale za liter doteraz výhodnejšej nafty zaplatíme viac ako za liter benzínu?

Prečo cena pohonných hmôt stúpa?

Dôvod je jednoduchý. V skratke sa jedná o to, že výška dopytu po týchto hmotách nebola zo strany rafinérií očakávaná. Roky nízkych cien palív a ich bezproblémového dostatku pre celý svet v kombinácii s globálnym obmedzením mobility obyvateľstva kvôli pandémii vyvolali dojem, že nie je potrebné investovať do rozširovania kapacít rafinérií a mapovania nových zdrojov. K takémuto zmýšľaniu iste prispel aj výrazný vzostup elektro mobility a neustále sprísňovanie emisných noriem. Opak sa ale stal pravou a záujem o bežné pohonné hmoty priam raketovo stúpol. V porovnaní s inými európskymi krajinami, v ktorých cena za liter stúpla nad 2 eurá, je na tom Slovensko zatiaľ celkom dobre. Opätovný rozbeh ekonomiky možno vidieť v zdražovaní takmer všetkého a vo veľkej miere zohráva hlavnú rolu inflácia či pokles menového kurzu eura voči doláru.



Rovnako veľkým problémom pre dlhodobú stabilitu nášho trhu je neistá situácia spôsobená u našich východných susedov. Hovorí sa však aj o tom, že dôsledky konfliktu na Ukrajine sa u nás v ekonomickom smere prejavia až o niekoľko týždňov neskôr. To by prakticky znamenalo, že po krátkodobom období zastabilizovania cien pohonných hmôt môže dôjsť k ďalšej vlne ich výrazného nárastu.


Prečo je nafta drahšia ako benzín?

Na túto otázku možno tiež jednoducho odpovedať len slovom dopyt. Viacero hovorcov investičných spoločností ako aj portály zaoberajúce sa ekonomikou hovoria o vyššom dopyte po nafte, ktorý je zvýšený najmä vo vykurovacej sezóne. Je teda pravdepodobné, že po jej ukončení a po úspešnom navýšení kapacít zásobníkov rafinérií by sa nafta mohla opäť vrátiť do svojej pôvodnej – cenovo výhodnejšej pozície.

Autodielygafa.sk
Zdroj Autodielygafa.sk
Publikované Autodielygafa.sk
Zdieľať na Facebooku
2023
2022
2021
2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014