Cat Back systém: Čo to je, ako funguje a prečo ho budete chcieť vo svojom aute?

Nakupovanie dielov do výfukového systému nie je práve ľahká úloha. Dnes sme sa zamerali na konkrétnu časť výfuku a síce Cat Back systémy. Čo to je, ako to funguje a aké výhody tento systém môže priniesť tvojmu autu?

Nakupovanie dielov do výfukového systému nie je práve ľahká úloha. Dnes sme sa zamerali na konkrétnu časť výfuku a síce Cat Back systémy. Čo to je, ako to funguje a aké výhody tento systém môže priniesť tvojmu autu?

Laicky možno povedať, že Cat Back systém označuje všetko, čo sa vo výfukovom systéme nachádza za katalyzátorom. Cat Back totiž označuje tú časť výfukového systému, ktorá zahŕňa komponenty od výstupu katalyzátora až po koncovku výfuku. V podstate ide o úpravu výfukového systému pre lepšie prúdenie vzduchu a efektívnejší pohyb výfukových plynov.

Hoci doslovný preklad do slovenčiny znie „mačací chrbát“, tento názov je odvodený od anglickej verzie slova katalyzátor (catalyst) a značí teda koniec (cat) katalyzátora. Cat Back systém sa skladá zo štyroch základných komponentov.


Komponenty Cat Back systému:

  1. Potrubie, ktoré vedie od katalyzátora k tlmiču
  2. Samotný tlmič
  3. Potrubie od tlmiča ku koncovke výfuku
  4. Samotná koncovka výfuku


Existujú aj Cat Back systémy, ktoré majú tlmič tzv. vymazaný, respektíve nemajú ho vôbec. V drvivej väčšine takýchto prípadov sa to týka terénnych vozidiel, nie je to však štandard. 


Výhody Cat Back systému

Výhodou kúpy Cat Back výfukového systému je to, že majiteľ auta má vo svojich rukách a teda plne pod kontrolou zvuk motora a taktiež istou mierou aj výkon. Je to vďaka tomu, že pri Cat Back systémoch si majiteľ sám vyberá šírku potrubia a rovnako tak aj typ tlmiča.


Unikátny zvuk

Mnoho motoristov určite ocení dobrý a kvalitný zvuk a práve tlmiče v Cat Back systéme sú často vytvorené tak, že hluk spaľovacieho motora je stále síce potlačený, ale oveľa menej ako pri klasických sériových systémoch. To má za následok jedinečný a unikátny zvuk.


Vyšší výkon

Tu stojí za zmienku, že zvýšenie a zlepšenie výkonu vďaka Cat Back výfukovému systému závisí do veľkej miery aj na kvalite katalyzátora. Ak má výfuk dostatok priestoru a miesta na voľné prúdenie vzduchu, Cat Back systém určite zvýši výkon vášho auta a pridá mu pár konských síl.

 

Lepšia spotreba

Neodškriepiteľnou výhodou najmä v dnešnej dobe je určite aj lepšia spotreba vozidla. Montáž Cat Back systému by mala znížiť spotrebu auta, pretože motor už nemusí pracovať tak tvrdo, aby eliminoval výfukové plyny. 



3 veci, ktoré si všímať pri kúpe Cat Back systému:


Jednoduchý alebo dvojitý výfuk

Existujú Cat Back systémy s jednoduchým (single) alebo dvojitým výfukom, respektíve koncovkou. Jednoduchý výfuk je ekonomickejšou a miernejšou variantou, dvojitý je zase ideálnou voľbou pre milovníkov športovejšej jazdy a silnejšieho zvuku.

Dvojité výfuky totiž pozostávajú z dvoch súprav potrubí a tlmičov. Neoddeliteľnou výhodou dvojitého výfuku je športový a dynamický vzhľad, jedinečný zvuk a lepší výkon auta.


Materiál

Cat Back systémy používajú dva základné typy materiálu. Tým drahším je nehrdzavejúca oceľ, ktorá má vyššiu cenu nielen kvôli atraktívnejšiemu vzhľadu, ale vysokú rolu hrá hlavne odolnosť voči korózii.

Naopak, pre rozpočet strednej triedy je v Cat Back systémoch najčastejšie používaným materiálom klasický hliník. Ide o prijateľnú cenu vs odolnosť.


Rozmery potrubia a tlmiča

Pred kúpou Cat Back systému je dobré poriadne si preveriť, aký rozmer potrubia a priemer tlmiča je vhodný pre tvoje vozidlo. Kontaktuj preto našu infolinku, poradíme ti s výberom a overíme rozmer.


Cena

Bežné ceny Cat Back systémov začínajú niekde na úrovni cca 300 eur, v prípade prémiových značiek je to ale výrazne viac, častokrát aj od 1500 eur vyššie.


Ak zvažuješ kúpu Cat Back systému, pozri si našu širokú ponuku. V prípade otázok nás neváhaj kontaktovať, sme tu, aby sme ti pomohli.

Online podpora: 043 222 02 02, Po - Pia: 08:00 - 18:00, So: 08:00 - 12:00.


Autodielygafa.sk
Zdroj Autodielygafa.sk
Publikované Autodielygafa.sk
Zdieľať na Facebooku
2023
2022
2021
2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014