Ako pripraviť auto na dlhú cestu?

Nepredvídateľné situácie nielenže pokazia celý zážitok z dovolenky, navyše sa môžu výrazne podpísať na vopred vyčlenenom finančnom rozpočte.

Leto sa nezadržateľne blíži a aj preto väčšina ľudí už teraz dolaďuje posledné detaily dokonale naplánovanej dovolenky. Nie vždy sa vydarí všetko podľa pôvodných plánov a to najmä v prípade, pokiaľ sa vydáte do menej či viac vzdialených krajín autom. Nepredvídateľné situácie nielenže pokazia celý zážitok z dovolenky, navyše sa môžu výrazne podpísať na vopred vyčlenenom finančnom rozpočte. Tieto dôvody by mohli byť dostatočným varovaním pred vycestovaním na dovolenku autom bez absolvovania základnej servisnej prehliadky. Čo je dôležité skontrolovať a čo by vo vozidle určite nemalo chýbať?

Prevádzkové kvapaliny

Kontrola nielen množstva, ale aj kondície prevádzkových kvapalín by mala byť pravidelným rituálnom každého majiteľa motorového vozidla bez ohľadu na to, či sa s ním chystá na dovolenku alebo nie. V prípade vycestovania je však všeobecne odporúčané mať nejaké množstvo týchto kvapalín (motorový olej, brzdová kvapalina, chladiaca kvapalina) v zásobe. V kufri príliš mnoho miesta nezaberú a v prípade núdzovej situácie vám dokážu ušetriť zbytočne stratený čas odstavením vozidla na krajnici a zháňaním potrebnej kvapaliny v miestnych obchodoch alebo na čerpacích staniciach. A nakoľko zákon schválnosti funguje dokonale, nedostatok alebo únik niektorej z kvapalín sa na 100% prejaví niekoľko kilometrov od civilizácie.

Povinná výbava vozidla

To čo platí u nás, u našich susedov už nemusí. Pravidlá cestnej premávky sú v každej krajine nastavené úplne inak. To neznamená len rozdielna maximálna rýchlosť či sadzobník pokút za dopravné priestupky no pozor si treba dávať aj na povinnú výbavu vozidla. Pred vycestovaním si radšej skontroluje, čo všetko by sa v danej destinácii malo vo vašom vozidle nachádzať. To posledné čo od dovolenky očakávate, je platenie pokuty aj napriek presvedčeniu, že je vaša povinná výbava v poriadku.


Technická kontrola vozidla

Okrem pokuty, alebo pobehovania na krajnici s cieľom nájsť najbližšiu čerpaciu stanicu existuje už len jedna horšia situácia. Tou je nechcené predĺženie dovolenky kvôli iným technickým problémom s autom. Množstvo komplikácií s odtiahnutím vozidla v zahraničí, vybavovanie dočasného ubytovania a náklady za servis dokážu poriadne znepríjemniť akokoľvek vychýrenú dovolenku. Hoci takýto druh poškodenia nemožno nikdy predpovedať, pred vycestovaním môžeme aspoň znížiť riziko jeho vzniku. Dôkladná kontrola spotrebných komponentov, akými môžu byť napríklad filtre, časti zapaľovacieho systému, remene atď. môže byť v konečnom dôsledku iba prospešnou. V prípade, že sa niektorým dielom blíži interval ich výmeny, je zaručene dobrý nápad vykonať tento krok ešte pred vycestovaním.

Kontrola podvozku a kolies

K technickej kontrole vozidla neodmysliteľne patrí aj kontrola podvozku a pneumatík. Funkčnosť podvozkových dielov má významný vplyv nielen na celkový komfort pasažierov, ale aj na ich bezpečnosť. To platí aj v prípade pneumatík, preto je potrebné dôkladne skontrolovať ich stav aj tlak. Taktiež nezabúdame na rozdielnosť zákonov v iných krajinách a pre istotu si skontrolujeme hĺbku dezénu, ktorá musí spĺňať limity danej destinácie. Na škodu nie je ani kontrola stavu rezervného kolesa, ktoré nás v prípade núdzovej situácie dokáže zachrániť od nepríjemností.

Autodielygafa.sk
Zdroj Autodielygafa.sk
Publikované Autodielygafa.sk
Zdieľať na Facebooku
2023
2022
2021
2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014