Ako vyskúšať palivové čerpadlo?

Z času na čas sa aj na tomto komponente môžu vyskytnúť rôzne problémy, spôsobujúce nemalé komplikácie. Čo najviac vplýva na životnosť palivového čerpadla a ako sa jeho nesprávny chod prejavuje?

Palivový systém

Palivový systém je dôležitou súčasťou každého vozidla so spaľovacím motorom. Je zložený z viacerých komponentov, ktorých úlohou je dostať palivo z nádrže až do spaľovacieho priestoru motora. Každý z týchto komponentov je špecificky náchylný na rôzne poškodenia a preto je dobré vedieť, ako možno riziko poškodenia niektorého z nich minimalizovať. Dnes sa pozrieme na palivové čerpadlo – ako funguje a ako sa prejavuje jeho poškodenie?

palivovy_system


Ako funguje palivové čerpadlo?

Palivové čerpadlo funguje ako každé iné. Vo väčšine vozidiel je umiestnené priamo v nádrži a teda do kontaktu s natankovaným palivom sa dostáva ako prvé. Rotujúce lopatky napojené na jeho elektromotor vháňajú palivo pod vysokým tlakom cez filter smerom k motoru, kde prostredníctvom vstrekovacích trysiek končia v spaľovacom priestore jednotlivých valcov motora.


Čo spôsobuje poškodenie palivového čerpadla?

O životnosti samotného palivového čerpadla sa hovorí, že by mala hravo prekonať životnosť samotného auta. A vo väčšine prípadov sa tak aj skutočne deje. Prečo sa potom poruchy palivového čerpadla predsa môžu objaviť? Najväčšie percento porúch je spôsobované druhom používaného paliva. Menej kvalitné pohonné hmoty v sebe môžu obsahovať drobné nečistoty. Tie postupne čerpadlo upchávajú a znižujú množstvo prietoku paliva. Ďalším negatívnym faktorom je vlhkosť, alebo dokonca voda v nekvalitnom palive. Korózia na seba nenechá dlho čakať a prvé komplikácie sa čoskoro začnú prejavovať na správaní vozidla.


Okrem mechanických poškodení vplyvom postupného zanášania, obmedzovania prietoku a znižovania možnosti pohybu pohyblivých častí čerpadla, môže dôjsť aj k poškodeniu niektorej z elektronických častí. V takomto prípade dochádza k úplnej strate funkcie čerpadla a nakoľko sa palivo nedostáva do motora, jeho naštartovanie nie je možné.


palivove_cerpadlo_oprava

Palivové čerpadlo – príznaky poškodenia

Príznaky poškodenia alebo nesprávnej funkcie palivového čerpadla sú jasne citeľné a to z dôvodu nedostatku dodávky paliva do spaľovacieho priestoru motora.


Motor tým pádom:

• Stráca celkový výkon

• Pri zošliapnutí plynového pedálu šklbe

• Zhasína za jazdy

• Zhasína už na voľnobehu

• Ťažko štartuje

• Neštartuje vôbec


Diagnostika a riešenie problémov

Palivové čerpadlo je zväčša najdrahším komponentom palivového systému, preto pri riešení akéhokoľvek problému s dodávaním paliva do motora, je potrebné určiť jeho presnú príčinu. Z rovnakého dôvodu sa často pristupuje k repasovaniu poškodeného dielu – ten by pri správnej kondícii mal svojou životnosťou hravo prekonať životnosť samotného vozidla. V takomto prípade si treba spočítať všetky klady a zápory, nakoľko repas čerpadla nepatrí k najlacnejším krokom a rovnako diel negarantuje jeho bezproblémový chod ďalšie desaťtisíce kilometrov.


Prevencia

Dôležitým bodom prevencie pred poškodením palivového čerpadla je používanie výhradne overených a kvalitných pohonných hmôt. Tie zaručene neobsahujú nežiaduce nečistoty a vodu. Rovnako podstatným bodom je interval tankovania. Tankovanie paliva je odporúčané ešte pred tým, ako na prístrojovej doske zasvieti rezerva. Na dne nádrže sa totiž môžu za roky používania vozidla usadiť nánosy, ktoré so zvyškami posledného paliva putujú do traktu palivového systému. V prípade, že sa takéto nánosy v nádrži nachádzajú, nie je od veci ju vyčistiť.


kontrolka_palivo


Palivové čerpadlo – servis

Palivové čerpadlo patrí ku konštrukčne zložitejším komponentom, a preto sa zväčša pred opravou poškodeného dielu, uprednostňuje výmena kus za kus. Navyše je najdrahším prvkom palivového systému.

V prvom rade je preto potrebné potvrdiť, že vzniknuté komplikácie sú skutočne spôsobené poruchou čerpadla. Pri jeho samotnej výmene je odporúčané podrobiť nádrž a palivové vedenie vyčisteniu, aby sa zamedzilo predčasnému poškodeniu nového čerpadla. V snahe ušetriť nejaké tie peniaze je možné použiť tiež repasované čerpadlo, no v takomto prípade treba počítať s obmedzenou zárukou na jeho funkčnosť.


Palivové čerpadlo aj na tvoje auto si môžeš objednať TU.

Nevieš nájsť to správne? Kontaktuj nás na infolinke 043 222 02 02 (Po - Pia: 08:00 - 18:00, So: 08:00 - 12:00) alebo online chate. Pomôžeme ti s výberom, diel overíme podľa VIN a objednáme.


energy_autodiely


Novinka autodiely ENERGY

Skvelá novinka. V našom sortimente už nájdeš nielen náradie, ale aj autodiely od značky ENERGY. Táto značka je známa svojou vysokou kvalitou, spoľahlivosťou produktov a dostupnými cenami, čo ju robí obľúbenou vo svete autoservisov a dielní.


V našej širokej ponuke nájdeš rôzne autodiely od značky ENERGY, ktoré pokryjú takmer všetky oblasti autoservisnej a dielenskej činnosti. Tak už neváhaj a objav široký výber autodielov od značky ENERGY.

Tatiana Korčušková
Zdroj Autodielygafa.sk
Publikované Autodielygafa.sk
Zdieľať na Facebooku
2023
2022
2021
2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014