Ako vyleštiť svetlá na aute? So správnymi prípravkami to zvládnete sami!

Často kladenou otázkou býva, či je výhodnejšie svetlá vymeniť, alebo sa ich pokúsiť zrenovovať...

Zažltnuté svetlá na aute

Kryty svetlometov si za roky postupnej modernizácie automobilov prešli tiež rôznymi zmenami. Tou asi najzásadnejšou bola zmena materiálu, kedy sa namiesto bežného skla začal používať plast. Pôvodnou myšlienkou výrobcov bolo v prvom rade zníženie celkovej hmotnosti a v druhom rade zníženie ceny samotného dielu, pri potrebe výmeny z dôvodu poškodenia. Radikálna zmena používaného materiálu so sebou však priniesla problém, s ktorým sa mohol stretnúť takmer každý z nás. Povrch plastu začína rokmi meniť svoju farbu.

Sú zažltnuté svetlá problém?

Viac áno ako nie. Hoci sa nejedná o žiadnu mechanickú závadu, takáto degradácia povrchu dokáže narobiť množstvo nechcených problémov. Keď opomenieme zhoršenie vizuálnej stránky nášho vozidla, na rad prichádza bezpečnosť jeho posádky. Zhoršená viditeľnosť vo večerných hodinách môže znamenať obrovský problém. Úplne rovnako to vidí aj stanica technickej kontroly. Za nedostatočné osvetlenie môže byť vaše vozidlo zaradené do kategórie nespôsobilých. Aj z tohto dôvodu by mal byť stav svetlometov pravidelne kontrolovaný.


Výmena alebo leštenie svetiel?

Často kladenou otázkou býva, či je výhodnejšie svetlá vymeniť, alebo sa ich pokúsiť zrenovovať. Pokiaľ sa jedná o finančnú náročnosť, nový hlavný svetlomet môže stáť až niekoľko stoviek eur, zatiaľ čo cena za leštenie svetlometov sa v rôznych detailingových štúdiách pohybuje od 25 do približne 50 eur (samozrejme v závislosti od regiónu a vyťaženosti danej prevádzky). Nakoľko sa nejedná o výrazný zásah do vozidla, takto zažltnuté svetlá si koniec koncov môžete doma zrenovovať sami za pomoci rôznych sád – SADY NA RENOVÁCIU SVETIEL.

Ako vyleštiť svetlá na aute?

Isto ste aj vy zachytili množstvo videí na internete ktoré ukazujú, ako jednoducho sa možno zbaviť zašlého povrchu použitím citrónu, oleja či iných bežne dostupných prostriedkov. Pravdou však je, že odstránenie je iba dočasné – presnejšie, najneskôr do týždňa budú vaše svetlá opäť v rovnakom stave ako predtým a pre dosiahnutie požadovaného výsledku je nutný hlbší zásah do ich povrchu.


Sada na leštenie svetiel

Sada na leštenie svetiel je ideálnym krokom, nakoľko obsahuje všetko, čo budete k renovácii potrebovať. Zväčša sa jedná o niekoľko kusov brúsnych papierov v rôznych hrúbkach zrnitosti, hubky, samotnej leštiacej pasty, ochrany na svetlomety či krycej pásky. Postup práce je jednoduchý:


Čistenie: Zanesený svetlomet dôkladne zbavte povrchovej špiny pomocou vlažnej alebo teplej vody a bežne používaného auto saponátu. Zabránite tým vzniku ďalších neželaných hlbokých škrabancov pri vykonávaní nasledujúcich krokov.


Maskovanie: Príprava je dôležitá, preto pomocou papierovej lepiacej pásky zakryte všetky hrany karosérie v okolí svetlometu. Ochránite ich tak pred zbytočným znečistením, ale najmä pred poškriabaním laku alebo prebrúsením hrany dielu pri brúsení povrchu svetlometu.


Brúsenie: Povrch svetlometu začnite brúsiť namočeným brúsnym papierom. Začíname tým najvhodnejším pre danú úroveň zanesenia povrchu, alebo najhrubším (najnižšie číslo) a brúste v jednom smere. Po dostatočnom obrúsení povrchu pokračujeme jemnejším papierom (postupne vyššie čísla), samozrejme stále s použitím vody až kým nie sú žlté usadeniny úplne odstránené a svetlo dokonale hladké.

Leštenie: Pre dosiahnutie požadovaného výsledku naneste na obrúsený povrch dostatočné množstvo leštiacej pasty a použitím penového kotúča postupne preleštite celé svetlo. Z času na čas pretrite povrch jemnou handričkou, aby ste videli či je dostatočne vyleštený a nenachádzajú sa na ňom škrabance z brúsenia. V prípade potreby pokračujte v leštení. Zvýšenú pozornosť venujte najmä dostatku pasty, aby vplyvom trenia nedošlo k neželanému poškodeniu.


Ochrana: Po dokončení dôkladne poutierajte svetlomet jemnou handričkou, aby ste ho zbavili prebytočnej pasty. Pokiaľ máte k dispozícii ochranný náter zabraňujúci opätovnému zažltnutiu, aplikujte ho a odstráňte maskovaciu pásku. Hotovo!


Pozor: Postup práce či odporúčané použitie produktov môže byť rôzne v závislosti od výrobcu používaného prípravku. Pri používaní leštiacej sady a ochranných náterov si vždy prečítajte priložený manuál a riaďte sa pokynmi výrobcu.

Autodielygafa.sk
Zdroj Autodielygafa.sk
Publikované Autodielygafa.sk
Zdieľať na Facebooku
2023
2022
2021
2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014