Ako sa auto (ne)správa v silnom daždi: Čo robiť a nerobiť na ceste v nepriaznivom počasí?

Vlastnosti vozidla sa drasticky líšia vzhľadom na počasie. Ako sa na ceste (ne)správať v nepriaznivom počasí?

Nie vždy máme možnosť vybrať si, v akom počasí vyrazíme na cesty. Ostrieľanejší vodiči sa s tým už stretli veľakrát, zatiaľ čo tí menej skúsení sa tomu snažia vyhnúť. Reč je o zlom počasí, s ktorým sa každý raz stretne. Prudké dažde, nie sú ničím, čoho sa na ceste treba vyslovene báť, no je dôležité mať na pamäti, ako sa treba v danej situácii zachovať a že vozidlo sa začne správať úplne inak.

Cesty sú mokré a šmykľavé. Znižuje sa brzdná dráha a viditeľnosť, preto sa odporúča ísť opatrnejšie a dbať na väčšiu vzdialenosť medzi vozidlami. Čo všetko (ne)robiť, ak musíme vyraziť na cesty v nepriaznivom počasí?


Ešte pred jazdou

Ak nie ste skúsený šofér a máte obavy zo zlého počasia, odporúča sa chvíľu počkať, kým sa príroda umúdri. Pokiaľ však nemáte na výber, dôležité je skontrolovať stav vašich pneumatík, hlavne dezén. Opotrebované pneumatiky totiž horšie držia na vlhkej vozovke, čo môže viesť ku šmyku a prípadne následnej nehode.


Počas silného dažďa sa drasticky znižuje viditeľnosť, preto sa odporúča mať stierače v 100% stave. Na trhu sú dostupné aj takzvané tekuté stierače. Tie môžete na čelné sklo nastriekať alebo natrieť a zabraňujú jednoduchému odtekaniu vody zo skla. Pomáhajú nielen za dažďa, ale aj počas hmly, či pri snežení. Tekuté stierače samozrejme nájdete aj v našej ponuke:



Jazdite pomalšie

Silný dážď ovplyvňuje nielen viditeľnosť ale aj správanie auta. Dlhšia brzdná dráha, zvýšené riziko šmyku, či nedostatočný výhľad môžu viesť k nehode. Všeobecne sa odporúča počas silných dažďov jazdiť pomalšie, než za priaznivého počasia. Toto pravidlo platí dvojnásobne, ak sa nachádzate na cestách, ktoré nepoznáte.



Maximalizujte viditeľnosť pomocou klimatizácie

Počas dažďov vám môže spôsobiť problémy aj rosa, ktorá sa na ňom začne vytvárať. Dobre fungujúca klimatizácia pomáha s cirkuláciou vzduchu a tým pomôže ochrániť vaše sklo pred zarosením, čím si aspoň o niečo zvýšite viditeľnosť.


Nebrzdite prudko

Trakcia znamená to, ako drží vaše vozidlo na vozovke. Počas dažďov naberá tento pojem nový význam. Čím rýchlejšie idete, tým skôr môže auto stratiť trakciu a dostať sa do šmyku. To zároveň platí aj v prípade, ak príliš prudko zabrzdíte. Keď šoférujete počas dažďa, odporúča sa auto ovládať citlivejšie. Nedupať na brzdy, namiesto toho ju len jemne zatlačiť. Všeobecne platí, že čím prudšie reakcie vodiča, tým skôr sa vozidlo počas dažďa môže dostať do šmyku a stratíte nad ním kontrolu.


Držte sa za autom pred vami

Počas dažďa je dobré držať sa za vozidlom ktoré ide pred vami, nielen kvôli rýchlosti. Vozidlo pred vami pomáha rozrážať vodu, ktorá sa môže na vozovke nachádzať. Vďaka tomu sa môže vaše vozidlo lepšie držať na vozovke a v určitých prípadoch vám poskytne aj lepšiu viditeľnosť.



Aquaplaning – Prečo by ste nemali panikáriť

Každý sa na autoškole stretol s týmto „strašiakom“. Aquaplaning, alebo hydroplaning je riziko, s ktorým sa minimálne raz za svoj život stretne väčšina šoférov. Aquaplaning nie je šmykom v tradičnom zmysle slova, ale ide o úplnú stratu priľnavosti pneumatiky k povrchu vozovky a predstavuje pre šoférov reálne riziko.

Tento jav vzniká vtedy, keď pneumatika nestíha odvádzať vodu z jej povrchu a medzi ňou a vozovkou sa vytvorí vrstva vody. V tom momente sa vozidlo stáva neovládateľným. Aquaplaning spoznáte podľa zvýšených otáčok vozidla a okamžitej straty kontroly. Vzniknúť môže už pri rýchlostiach nad 80 km/h, no ak sú vaše pneumatiky v horšom stave, riziko nastáva aj pri nižších rýchlostiach. Predchádzať mu môžete pravidelnou kontrolou stavu pneumatík a opatrnou jazdou. Ak však auquaplaning nastane, pamätajte na tieto zásady:


- Nepridávajte plyn

- Nebrzdite

- Netočte volantom, ak si to situácia nevyžaduje

- Stlačte spojku


Pri aquaplaningu je dôležité počkať, kým sa kolesá opäť stretnú s vozovkou a získajú trakciu. Odpor vody spomalí vozidlo, čo umožní pneumatike stretnúť sa s vozovkou.

Autodielygafa.sk
Zdroj Autodielygafa.sk
Publikované Autodielygafa.sk
Zdieľať na Facebooku
2023
2022
2021
2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014