A vraj svet nie je iba čierno-biely. Ktorú farbu auta preferovali motoristi v roku 2021?

Mnoho ľudí v príplatkových farbách zmysel nevidí, pretože to jeho jazdné vlastnosti nijako neovplyvní. Prečo zbytočne navyšovať už tak veľkú investíciu? Každopádne stačí jeden rýchly pohľad na najbližšie parkovisko a viete si vydedukovať, ktorá farba vozidiel patrí stále k najpopulárnejším.

Farba vozidla – pre jedného ide o podstatný faktor pri kúpe nového vozidla, či už z estetickej stránky alebo kvôli rôznym poverám, iný zasa vsádza výhradne na spoľahlivosť a využiteľnosť vozidla. Mnoho ľudí v príplatkových farbách zmysel nevidí, pretože to jeho jazdné vlastnosti nijako neovplyvní. Prečo zbytočne navyšovať už tak veľkú investíciu? Každopádne stačí jeden rýchly pohľad na najbližšie parkovisko a viete si vydedukovať, ktorá farba vozidiel patrí stále k najpopulárnejším.

Najnovšie údaje o celosvetovej popularite farieb použitých na vozidlách v roku 2021 zverejnila známa spoločnosť PPG a milovníkom pestrých farieb zostávajú iba oči pre plač. Opäť sa raz na prvej priečke s výrazným náskokom umiestnila biela, ktorá sa so svojim podielom 35% stala používanejšou ako modrá, zelená, červená a zlatá dohromady. Druhú priečku obsadila čierna a tretiu šedá. Pokiaľ sa teda plánujete živiť predajom áut, skladové zásoby vozidiel s týmito nepestrými farbami sa dlho na mieste neohrejú.


Popularita farieb nových vozidiel (SVET)

FARBA % PREDAJA NÁRAST / POKLES

Biela 35 % +1 %

Čierna 18 % 0 %

Šedá 14 % +2 %

Strieborná 11 % -1 %

Modrá 8 % -1 %

Červená 7 % -1 %

Zlatá / Béžová 4 % -1 %

Zelená 2 % 0 %

Ostatné / Kombinované 1 % 0 %


Aj napriek tomu, že kombinácie dvoch a viacerých odtieňov farieb sa radia až na samotný koniec rebríčka, pravdou je, že vďaka širokým paletám a novým aplikačným technológiám sú o niečo dostupnejšie a opäť naberajú na popularite. V tejto kategórii sa pritom nemusí jednať len o bláznivé kreácie vytvorené pestrými farbami dúhy. Niektoré moderné vozidlá ponúkajú napríklad aj zaujímavé a elegantné kombinácie dvoch odtieňov šedej. Na Európskom trhu sa štatistiku mierne líšia. Stále však platí, že aj v našich končinách dominuje biela a ostatné nevýrazné farby. Spomedzi živších farieb si najviac ideme modrú, ktorá bola nanesená priemerne na každom desiatom predanom vozidle.


Popularita farieb nových vozidiel (EURÓPA)


FARBA % PREDAJA NÁRAST / POKLES

Biela 26 % 0 %

Šedá 25 % +2 %

Čierna 18 % 0 %

Modrá 10 % -1 %

Strieborná 7 % -1 %

Červená 7 % 0 %

Zlatá / Béžová 4 % -1 %

Ostatné / Kombinované 2 % +1 %

Zelená 1 % 0 %

Autodielygafa.sk
Zdroj Autodielygafa.sk
Publikované Autodielygafa.sk
Zdieľať na Facebooku
2023
2022
2021
2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014