Ako funguje turbo v aute?

Na čo konkrétne si dávať pozor a ako sa k motoru správať, aby naše turobdúchadlo vydržalo bez poškodenia čo najdlhšie?

Motory vybavené jedným či viacerými turbodúchadlami, už nejakú tú dobu patria k najpoužívanejším pri výrobe nových áut. Má to hneď niekoľko dôvodov: Za prvé možno dosiahnuť vyšší výkon motora aj za cenu jeho nižšieho objemu. To má pozitívny vplyv nie len na priemernú spotrebu pohonných hmôt, ale tiež na neustále sprísňujúce sa emisné normy. Takto namáhaná súčiastka však so sebou prináša aj mnoho rizík, ktorým je potrebné sa vyvarovať. Na čo konkrétne si dávať pozor a ako sa k motoru správať, aby naše turobdúchadlo vydržalo bez poškodenia čo najdlhšie?

Dostatočné premazanie

Po naštartovaní vozidla ho väčšina motoristov ponechá zopár minút bežať na voľnobehu. Je to z dôvodu, aby sa motorový olej postupne dostal ku všetkým pohyblivým častiam. Tento krok je rovnako dôležitý aj pre turbodúchadlo. Olej je pre jeho hladký chod mimoriadne dôležitou súčasťou, preto po uvedení motora do pohybu zabezpečte dostatok času na jeho premazanie.


Dostatočné zohrievanie

V nadväznosti na predchádzajúci bod nemožno opomenúť aj dostatočné zohrievanie. Obzvlášť v prípade mínusových teplôt je nevyhnutnosťou nechať motor pred jeho namáhaním zohriať. Studený olej totiž nemá dostatočné mazacie účinky a začínať jazdu so studeným motorom a plynovým pedálom na podlahe, by sa mohlo nepekne vypomstiť.

Predpísané palivo

Dokonca aj samotné palivo sa môže výrazne podpísať na životnosti niektorých komponentov motora. Obzvlášť v prípade, pokiaľ má daný motor predpísané minimálne oktánové číslo paliva. Veľa ľudí takýto predpis jednoducho nerešpektuje, v snahe pri tankovaní ušetriť zopár centov. Je potrebné si ale uvedomiť, že ušetrené peniaze za tankovanie ani z ďaleka nepokryjú náklady potrebné na neskoršiu opravu motora.


Dochladzovanie turbodúchadla

Aj keď je čas potrebný na dochladzovanie turbodúchadla rovnako dôležitý ako čas na zohrievanie motora, tiež ho množstvo majiteľov turbom preplňovaných motorov nedodržuje. Dochladzovanie pritom zabraňuje pripaľovaniu oleja, ktorý sa nachádza v blízkosti turba. Pokiaľ k takémuto pripaľovaniu dochádza, výrazne sa tým znižujú mazacie účinky, čo z dlhodobého hľadiska vedie k poškodeniu turba. Spomeňte si na to pri najbližšom odstavení vozidla na parkovisku a nájdite si 20-30 sekúnd času pre zachovanie jeho správnej funkčnosti.

Kontrola a včasný servis

Pri turbom preplňovaných motoroch je obzvlášť dôležité dodržiavať interval výmeny rôznych komponentov. Napríklad motorového oleja a olejového filtra, ktoré zohrávajú podstatnú úlohu v premazávaní turba či vzduchového filtra, ktorého zanesenie môže spôsobovať prehrievanie. Vizuálnou kontrolou možno odhaliť rôzne neželané úniky oleja, alebo dokonca mechanické poškodenie turbodúchadla. Opäť pripomíname, že oprava alebo výmena turba je finančne náročnejším servisným zásahom, preto je jeho kontrola a včasná výmena opotrebených dielov mimoriadne dôležitá.

Autodielygafa.sk
Zdroj Autodielygafa.sk
Publikované Autodielygafa.sk
Zdieľať na Facebooku
2023
2022
2021
2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014