Z akého dôvodu môže svietiť kontrolka oleja?

Kontrolka oleja je dôležitým oznámením, ktoré signalizuje úroveň oleja v motore a problémy v mazacej sústave auta. Olej môže z motora unikať alebo dochádza k jeho spaľovaniu vo vnútri. Pozrieme sa na dôvod prečo sa rozsvieti na palubnej doske. Ak si nevedel príčinu rozsvietenia kontrolky červenou farbou, máme pre teba vysvetlenie.

Dôležitá kontrolka oleja

Ako už napovedá jej názov, signalizuje úroveň oleja v motore a ďalšie technické problémy spojené s mazacou sústavou. Olej je nevyhnutný pre fungovanie motora, pretože zabezpečuje správne mazanie. Bez mazania by sa pohybové časti ľahko zadreli a došlo by k fatálnemu poškodeniu motora.

mazanie_v_aute.png

V motore auta nájdeme motorový olej na niekoľkých dôležitých miestach, kde plní nasledujúce úlohy:

  • V mazacom systéme - motorový olej je uložený v olejovej nádrži a je čerpaný do mazacieho systému motora. Premazáva pohyblivé časti, ako sú piestne krúžky, vačky a ložiská. Tým minimalizuje trenie a opotrebenie kovových častí.
  • V chladiacom systéme - olej pomáha tiež pri odvádzaní tepla z horúcich častí motora, čím prispieva k jeho chladeniu a udržiavaniu ideálnej teploty.
  • Má čistiacu funkciu - motorový olej pomáha pri odstraňovaní nečistôt a usadenín z motora, čím chráni jeho časti pred poškodením a udržuje ich čisté.

Mal by si vedieť: Aby motor fungoval efektívne a bez problémov je dôležité pravidelne meniť olej podľa odporúčaní výrobcu auta. 

Na funkciu oleja v motore nadväzuje práve kontrolka oleja. Na palubnej doske ju nájdeš ako ikonu malej olejničky. Takmer všetky autá používajú veľmi podobné varianty ikony tejto kontrolky. Dôležitá je aj farba, ktorou svieti. Farebné rozlíšenie slúži na zdôraznenie nutnosti zásahu pri hľadaní príčiny.

mierka_oleja.png

Žltá kontrolka oleja

Signalizácia žltej farby upozorňuje na nízky stav hladiny motorového oleja, ktorý je potrebné doplniť. U niektorých áut môže žltá kontrolka oleja upozorňovať na výmenu oleja. Väčšinou je kontrolka doplnená ďalším upozornením na palubnom počítači. V prípade, ak potrebuješ vymeniť olej, dbaj na správny druh oleja podľa motorizácie auta.

Skontroluj si hladinu oleja v aute:

  • Zastav motor a počkaj - Nechaj motor vychladnúť, aby sa olej stiahol späť do nádržky. Daj si pozor, aby si auto odstavil na rovnej ploche. Na naklonenej ceste by výsledky kontroly mohli byť skreslené.
  • Nájdi mierku oleja - Väčšina áut má tyč na meranie oleja umiestnenú v blízkosti motora s označením "OIL" alebo "ENGINE OIL". Kryt olejovej nádrže zvykne byť žltej farby. Vyber tyč z nádržky oleja.
  • Zmeraj úroveň oleja - Vyčisti tyč oleja papierovou alebo textilnou handričkou a zasuň ju späť do otvoru. Potom ju vytiahni von a pozri sa na nameranú hodnotu. Úroveň by mala byť medzi minimálnou a maximálnou značkou na tyči.
  • Pridaj olej (ak je potrebné) -  Ak je úroveň oleja pod minimálnou značkou, pridaj potrebné množstvo do nádrže.
  • Znova zmeraj úroveň oleja -  Po pridaní oleja opäť zmeraj hodnotu, aby si sa uistil, že je nameraná hodnota primeraná.
  • Vráť mierku oleja do otvoru a veko nádržky dobre utiahni.

kontrolka_oleja.png

Červená kontrolka oleja

Keď sa rozsvieti červená kontrolka oleja, môže to signalizovať závažný problém. A tým je nízky tlak oleja v motore. Je to vážny stav. Ak kontrolka svieti červenou farbou, neodporúčame pokračovať v jazde autom. Jediná cesta by mala smerovať do servisu. Pokračovanie v jazde s nízkym tlakom oleja môže viesť k vážnym poškodeniam motora.

Dôvod rozsvietenia kontrolky na palubovke

Svietiaca kontrolka môže signalizovať niekoľko možných problémov. A to nielen priamo súvisiace s motorovým olejom.

  • Nízky tlak oleja -  Tlak oleja je nevyhnutný pre správne mazanie pohyblivých častí motora. Bez dostatočného tlaku oleja tieto časti nie sú správne mazané, čo vedie k zvýšenému treniu a opotrebeniu. V najhoršom prípade môže dôjsť k zadretiu motora. To znamená, že dôjde k zaseknutiu pohyblivých častí.
  • Nízka hladina oleja -  Ak nie je v motore dostatok oleja, tlak sa nedokáže udržať na potrebnej úrovni. Nízka hladina môže byť spôsobená únikom oleja z motora alebo jeho spaľovaním vo vnútri. Preto sa odporúča pravidelné kontrolovanie hladiny oleja a udržiavanie správnych hodnôt. Tieto odporúčania údržby nájdeš v manuáli auta.
  • Technické problémy - patrí sem opotrebovanie tesnení, poškodenie olejového čerpadla, upchaté olejové kanáliky. Stretnúť sa môžeš aj s opotrebovaním piestnych krúžkov alebo turbodúchadla. Tieto problémy môžu viesť k úniku oleja do spaľovacej komory. Tento proces môžeš pozorovať ako modrým dym vychádzajúci z výfuku auta.
  • Diagnostika a servis - Ak kontrolka oleja svieti, je dôležité skontrolovať hladinu oleja čo najskôr. 
  • Ak je hladina oleja nízka, je potrebné ho doplniť. 
  • Ak je hladina oleja v norme, ale kontrolka stále svieti, je to signál, že je potrebné auto odviezť do servisu na diagnostiku. Mechanik môže pomocou diagnostiky zistiť presnú príčinu problému a odstrániť ho priamo na mieste.

kontrola_oleja.png


Zaujímavosť: Strata oleja môže byť spôsobená nielen opotrebovaním komponentov motora, ale aj presakovaním cez tesnenia alebo poškodením olejovej vane. 

Dôležitá je prevencia

Aby si predišiel problémom s motorovým olejom, je dôležité pravidelne vykonávať údržbu auta, vrátane výmeny oleja a olejového filtra podľa odporúčaní výrobcu. Taktiež je dobré vybudovať si zvyk pravidelne kontrolovať hladinu oleja. Snaž sa byť pozorný na akékoľvek známky úniku oleja alebo neobvyklého správania motora.

dolievanie_oleja.png

Záver

Kontrolka oleja slúži ako prvý varovný signál, ktorý môže upozorniť na nízku hladinu oleja alebo na problém s tlakom. Ignorovanie tohto varovania môže viesť k vážnym poškodeniam motora a drahým opravám. Preto je nevyhnutné, aby si venoval pozornosť tejto kontrolke a konal okamžite po jej rozsvietení. Mysli aj na to, že pravidelná údržba a servis môže predísť mnohým problémom. V neposlednom rade sa ti dobre servisované a udržiavané auto odplatí dlhou životnosťou a bezpečnou jazdou.

Monika Lešňovská
Zdroj www.castrol.com/sk, www.auto.pravda.sk, www.cebia.com,
Publikované Autodielygafa.sk
Zdieľať na Facebooku
2023
2022
2021
2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014