Trasie sa vám volant? Toto môže byť príčinou

V tomto prípade je najčastejším zdrojom problému...


Trasenie volantu sa môže objaviť ako pri starších, tak aj pri novších vozidlách. Nepríjemný problém, ktorý zaváňa vážnou poruchou však môže mať jednoduché riešenie. Ako možno jednoducho odhaliť, kde sa skrýva jeho príčina? 



Trasenie volantu za jazdy:

V tomto prípade je najčastejším zdrojom problému poškodenie pneumatiky alebo disku. Na našich cestách nie je problémom aj niekoľko krát denne trafiť výtlk, ktorý týmto komponentom zvlášť neprospieva. Možno predpokladať, že pri trasení volantu pôjde o niektorý disk / pneumatiku prednej nápravy. Jednoduchou výmenou predných kolies za zadné si môžeme overiť, či ide naozaj o zdroj daného problému.

Rovnako častým problémom, ktorý spôsobuje trasenie volantu je nesprávne vyváženie kolies. Ideálne je kolesá vyvažovať pri každej výmene pneumatík inak hrozí nerovnomerné opotrebenie pneumatík či poškodenie ďalších komponentov podvozku. Tlmiče, silentbloky ramien, poloosi, ramená, čapy aj náboje kolies – tiež môžu svojim poškodením roztriasť volantom.



Trasenie volantu pri brzdení:

Pokiaľ volant začína nadmerne vibrovať pri brzdení, logicky by sme sa mali zamerať na brzdový systém. Často za trasenie volantu môžu bežne opotrebené platničky, ktorých poškodenie je však sprevádzané nepríjemným zvukom „kov o kov“ pri brzdení. Nemusia to byť však práve platničky, no vodiči pri údržbe často prehliadajú stav brzdových kotúčov. Pri častom prehrievaní môže prísť k ich deformácii, ktoré sa prejavuje chvením bŕzd behom ich použitia. Pri kontakte brzdových platničiek so zdeformovaným alebo inak poškodeným kotúčom sa brzdy rozvibrujú a tieto vibrácie sú prenášané na riadenie vozidla.


Vyhľadajte si vhodné brzdové kotúče jednoduchým výberom vozidla:

Autodielygafa.sk
Zdroj Autodielygafa.sk
Publikované Autodielygafa.sk
Zdieľať na Facebooku
2023
2022
2021
2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014