Tlmiče pruženia a ich poškodenie

Najčastejším prejavom poškodenia je...

Na čo slúžia tlmiče?

Tlmiče pruženia sú nedeliteľnou súčasťou moderných automobilov už dlhé desaťročia. Nachádzajú sa v podvozkovej časti vozidla. Osadené sú medzi nápravou a rámom a spolu s pružinami sa starajú o pohodlie posádky aj na nerovných úsekoch ciest. Obmedzením pohybu pružín zabraňujú neželanému poskakovaniu vozidla na ceste a zároveň zvyšujú jeho celkovú stabilitu a ovládateľnosť. Aké druhy tlmičov poznáme, čo najviac vplýva na ich životnosť a ako sa prejavuje ich poškodenie?

Aké druhy tlmičov poznáme?

Existuje viacero druhov tlmičov, ktorými môže byť vaše vozidlo vybavené. V prvom rade ich charakterizuje obsah. Ten môže byť plynný, kvapalinový alebo kombinovaný, teda plynno - kvapalinový. Ďalej rozdeľujeme tlmiče pruženia podľa ich konštrukcie na pákové a teleskopické. Druhé menované navyše môžu byť jednoplášťové alebo dvojplášťové. No a do tretice sa jedná o ich funkciu. Jednočinné tlmiče pruženia tlmia nárazy v jednom smere, zatiaľ čo dvojčinné tlmí nárazy v oboch smeroch.


Čo vplýva na životnosť tlmičov?

Už podľa názvu si možno vydedukovať, že sa jedná o komponent brániaci prenosu nárazov a vibrácií na karosériu vozidla. A hoci máme častokrát za volantom pocit, že jazdíme po hladkej vozovke, stačí sa zapozerať na spodnú čas vozidla pred nami a zistíme, že tlmiče sú v takmer neustálom pohybe. Samozrejme čím častejšie jazdíme po výrazne nerovných cestách, tým skôr tlmiče pruženia zlyhávajú. To platí tiež v prípade rýchlych prejazdov cez spomaľovacie prahy, obrubníky či iné prekážky na vozovke.

Ako sa prejavuje poškodenie tlmičov?

Tlmiče pruženia zväčša strácajú svoju funkčnosť postupne, no existujú aj prípady kedy vypovedajú výrazne rýchlejšie, preto aj prejavy ich poškodenia môžu byť rôzne. Medzi tie najčastejšie patrí únik náplne, teda oleja, ktorý sa začne usádzať na vonkajšom plášti. Kontrola úniku by mala byť bežnou súčasťou rutinnej servisnej prehliadky vozidla.


Okrem toho môžeme na správaní vozidla pociťovať:

• Zvláštny pohyb prednej nápravy pri prejazde nerovnosťami, ktoré možno cítiť cez volant.

• „Plávanie“ auta po vozovke pri prejazde dlhých alebo utiahnutých zákrut.

• Vychyľovanie vozidla v rôznych zákrutách spojené s jeho citeľným poskakovaním.

• Stratou priľnavosti na niektorom z kolies.


Napovedať nám môže tiež zvukový prejav podvozku. O tom, že s ním niečo nie je v poriadku svedčí aj praskanie alebo duté búchanie pri

prejazde nerovnosťami.

Ako predĺžiť životnosť tlmičov?

Tlmiče pruženia patria k spotrebným dielom. To znamená, že nech sa snažíte akokoľvek, jedného dňa ich výmena určite bude potrebná. Môžete sa ale pokúsiť o predĺženie ich životnosti, ktorej základom je šetrná jazda. Vyhýbajte sa cestám s množstvom nerovností, snažte sa nejazdiť cez výtlky a hlbšie umiestnené kanalizačné poklopy. Obrubníky, spomaľovacie prahy či železničné priecestia prechádzajte len s veľkou opatrnosťou. Na celkovú životnosť môže dokonca vplývať aj časté prudké zrýchľovanie a brzdenie.


Komfort vs. bezpečnosť

Podľa typických prejavov si možno domyslieť, že poškodené tlmiče pruženia nemajú negatívny vplyv len na komfort posádky vo vozidle. Poskakovanie vozidla v zákrutách, tvrdé nárazy na nerovnej vozovke a nedostatočná priľnavosť kolies sú zárukou toho, že poškodením tlmičov môže byť vážne narušená bezpečnosť jazdy. Preto je odporúčané pri spozorovaní niektorého z prejavov navštíviť autoservis a v prípade potreby tlmiče vymeniť za nové.

Autodielygafa.sk
Zdroj Autodielygafa.sk
Publikované Autodielygafa.sk
Zdieľať na Facebooku
2023
2022
2021
2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014