Škrtiaca klapka – na čo slúži a ako sa prejavuje jej poškodenie?

Najčastejšou príčinou nesprávneho fungovania klapky je...


Hlavnou úlohou škrtiacej klapky je riadenie prívodu vzduchu do motora. Je využívaná najmä v zážihových motoroch, ale aj v niektorých novších vznetových motoroch. Nachádza sa v sacom systéme je buď mechanickou alebo elektronickou formou prepojená s plynovým pedálom a pri jeho zošliapnutí sa klapka otvára. Mechanický systém ovládania je efektívnejší v tom, že klapka reaguje okamžite. Elektronické ovládanie zabezpečuje riadiaca jednotka, ktorá ovláda klapku na základe polohy plynového pedálu.



Najčastejšou príčinou nesprávneho fungovania klapky je jej znečistenie rôznymi usadeninami. Okrem toho že sa prejavuje kolísaním otáčok na voľnobehu, taktiež o sebe dáva vedieť nepravidelným chodom motora, problematickým štartovaním, či úplným zhasínaním motora. Popri tom sa môže, ale aj nemusí rozsvietiť kontrolka motora. Vo väčšine prípadov stačí diel vymontovať a následne dôkladne vyčistiť. 


Uprednostňujete skôr kúpu novej škrtiacej klapky ako vyčistenie? Zaujíma Vás cena? Vyberte si vozidlo a zistíte cenu, prípadne nás kontaktujte na infolinke 043 222 02 02

Autodielygafa.sk
Zdroj Autodielygafa.sk
Publikované Autodielygafa.sk
Zdieľať na Facebooku
2023
2022
2021
2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014