Prečo nepodceňovať prehrievanie bŕzd

Teplota brzdových kotúčov tak môže dosiahnuť teplotu až...


Hoci sú brzdy neustále namáhané a ich výmena patrí k bežným servisným úkonom, množstvo vodičov stále podceňuje nebezpečenstvo ich prehrievania. Pri vizuálnej kontrole zistia, že kotúče nevykazujú známky poškodenia, brzdové platničky nie sú zodraté a jednoducho problém ignorujú. Prehrievanie bŕzd je však životu nebezpečné, nakoľko sa v tejto fáze znižuje brzdný účinok na minimum. Brzdy pracujú na princípe trenia, ktoré sa vplyvom agresívnej jazdy či jazdy dolu kopcom bez zaradeného rýchlostného stupňa rapídne zvyšuje. Teplota brzdových kotúčov tak môže dosiahnuť teplotu až 700 °C.



Najbežnejšie používaným materiálom pre výrobu brzdových kotúčov je oceľ. Tá pri prehrievaní mení svoju farbu na oranžovú a pri opätovnom vychladení na fialovú. Preto je potrebné si všímať ich farbu a pri spozorovaní zmeny pre istotu vymeniť kotúče aj platničky za nové. Pre zníženie rizika vzniku prehrievania je odporúčané meniť brzdové komponenty včas. Životnosť kotúčov sa odhaduje na približne 30 000 – 40 000 km na prednej náprave a o zopár kilometrov naviac na zadnej náprave. Životnosť však môže byť skrátená spomínanou agresívnou jazdou či šetrením paliva pri jazde z kopca.


Brzdové kotúče teraz vo výpredaji nájdeš TU.

Brzdové komponenty nájdete taktiež v ponuke. Vyskúšajte zistiť informácie o vhodných brzdových platničkách výberom vozidla:

Autodielygafa.sk
Zdroj Autodielygafa.sk
Publikované Autodielygafa.sk
Zdieľať na Facebooku
2023
2022
2021
2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014