Posilňovač riadenia – aké druhy poznáme?

Aj tento diel však potrebuje spĺňať určité požiadavky...


Posilňovač riadenia je komponent, ktorý uľahčuje otáčanie volantom vo vozidlách, ktoré majú zaťaženú prednú nápravu. Bez jeho použitia je otáčanie volantom namáhavé a to najmä keď vozidlo stojí na mieste. Aj tento diel však potrebuje spĺňať určité požiadavky: Zníženie jeho účinnosti pri zvyšujúcej sa rýchlosti vozidla a možnosť riadenia aj v prípade jeho poruchy. Aké typy posilňovačov poznáme?



Hydraulický posilňovač riadenia

Tento typ je dodnes najčastejšie využívaným a skladá sa zo zásobníka oleja, ovládacieho ventilu, piestu posilňovača a vysokotlakového olejového čerpadla. Ovládací ventil v závislosti od natočenia volantu prepúšťa olej na jednu alebo druhú stranu piestu. To spôsobuje zvýšenie tlaku na jednej strane a posun hrebeňovej tyče požadovaným smerom.


Elektrický posilňovač riadenia

Skladá sa z elektrického motora, prevodovky, snímačov a elektronickej riadiacej jednotky. Oproti hydraulickému posilňovaču sa vyznačuje nižšou hmotnosťou a efektívnejšou prácou bez potreby oleja. Systém využíva elektromotor pre uľahčenie práce s volantom – zatiaľ čo snímače zisťujú akou silou je otáčané volantom, riadiaca jednotka určuje akú silu je potrebné elektromotorom vytvoriť.


Elektrohydraulický posilňovač riadenia

Tento typ sa skladá z riadiacej jednotky, elektrohydraulického meniča, hydraulického riadenia, zásobníku oleja, vysokotlakového olejového čerpadla a elektronického tachometra. Čerpadlo posilňovača nie je poháňané mechanicky ale vlastným elektromotorom. Pri elektrohydraulickom posilňovači riadenia klesá posilňovacia sila s rastúcou rýchlosťou automobilu. Naopak pri klesajúcej rýchlosti posilňovacia sila vzrastá. Pokiaľ však príde k poruche elektromotora, ktorý poháňa olejové čerpadlo, riadenie naďalej zabezpečuje mechanická väzba.


Aj posilňovače riadenia nájdete v našej ponuke. Zaujíma Vás cena? Zvolte typ vozidla a dozviete sa viac:

Autodielygafa.sk
Zdroj Autodielygafa.sk
Publikované Autodielygafa.sk
Zdieľať na Facebooku
2023
2022
2021
2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014