Ostré vačky – aké majú výhody a nevýhody?

Medzi hlavné výhody patrí spomínané zvýšenie výkonu...


Najskôr pre menej znalých vysvetlíme, na čo vačkový hriadeľ slúži. Vačkový hriadeľ vďaka svojmu tvaru a rotácii, presne otvára ventily pre plnenie spaľovacieho priestoru vzduchom. Rovnako otvára výfukové ventily potrebné pre vyprázdnenie valcov. Vďaka ich precíznemu načasovaniu môže agregát bezproblémovo pracovať.



Ostré vačky slúžia najmä na zvýšenie výkonu motora. Často sa táto možnosť úpravy využíva pri športových vozidlách, kde sa počíta každá jedna konská sila. Okrem zvýšenia výkonu dochádza tiež k zlepšeniu odozvy na plynový pedál – ako? Na zlepšenie spomínaných parametrov je potrebné do spaľovacieho priestoru motora dostať čo najviac paliva a vzduchu. K tomu je potrebné, aby boli sacie ventily otvorené čo najviac a čo najdlhšiu dobu. To platí aj pre výfukové ventily, aby sa všetky plyny účinne dostali zo spaľovacej komory von.


Práve od tvaru vačky závisí, ako rýchlo sa ventil otvorí a ako dlho otvorený zostane. Aké to so sebou prináša výhody a nevýhody? Medzi hlavné výhody patrí spomínané zvýšenie výkonu a zvýšenie krútiaceho momentu v nízkych otáčkach. Nevýhodou je zvýšenie voľnobežných otáčok, čím je samozrejme zvýšená spotreba paliva aj pri bežnej jazde. 

Autodielygafa.sk
Zdroj Autodielygafa.sk
Publikované Autodielygafa.sk
Zdieľať na Facebooku
2023
2022
2021
2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014