Nový radar, ktorý nepoteší nadšencov úprav

Onedlho sa teda môže stať, že na cestách v...


Nedávno sme vám priniesli článok o novom radare, ktorý odhaľuje nezákonné používanie mobilných telefónov popri šoférovaní. Po požití alkoholu ide o druhú najčastejšiu príčinu dopravných nehôd, no vývojári týchto prístrojov sa rozhodli priniesť aj ďalšie funkcie. Ide o takzvanú „pascu na tunerov“ ktorá okrem snímania nelegálnych úprav na vozidle disponuje hlukomerom. Nadšenci tuningových výfukov sa teda musia mať na pozore.



Do boja proti upraveným vozidlám sa pustilo napríklad Nemecko, kde vznikli špeciálne policajné tímy, ktoré sú zamerané na odhaľovanie nelegálnych úprav. Rovnakým spôsobom začína problém s hlukom a zvýšenými emisiami minimalizovať aj Švajčiarsko. Zatiaľ ide len o prvotné plány, ktoré sa však čoskoro majú stať realitou. Ženeva má približne 6 mesiacov na to, aby určila hranicu hluku, ktorej prekročením bude vodič pokutovaný. Prvé návrhy hovoria o 80 decibeloch pre automobily aj motocykle.



Cena nových meracích prístrojov by sa nemala príliš líšiť od klasicky používaných radarov. Problém však môže nastať pri určovaní, ktoré z vozidiel prechádzajúcich okolo radaru vydáva nadmerný hluk. Onedlho sa teda môže stať, že na cestách v Nemecku a vo Švajčiarsku zostane akési neobvyklé ticho a nám na Slovensku zostáva len dúfať, že eurofondy vyčlenené na nákup týchto radarov zasa záhadne zmiznú.

Autodielygafa.sk
Zdroj Autodielygafa.sk
Publikované Autodielygafa.sk
Zdieľať na Facebooku
2023
2022
2021
2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014