Ako vybrať olej do auta?

Netreba zabúdať, že motorový olej časom starne...


Motorový olej je nepochybne jednou z najdôležitejších prevádzkových kvapalín vo vozidle. Väčšina vodičov dbá na jeho pravidelnú výmenu, no stále sa nájde množstvo takých, ktorí ju jednoducho podceňujú. Netreba zabúdať, že motorový olej časom starne a tým stráca svoje mazacie vlastnosti, taktiež pôsobí ako chladiaca kvapalina. Výsledkom môže byť poškodenie motora v dôsledku prehriatia, čo môže zapríčiniť až jeho úplné zadretie.



Ďalšou kategóriou sú šoféri, ktorí nový olej pravidelne dolievajú, pretože cez staré piestne krúžky motor z hladiny oleja pomaly uberá. Tým však výmena oleja nie je vyriešená, práve naopak. Nový, dolievaný olej je okamžite znehodnotený a znečistený starým motorovým olejom. Ten sa navyše usádza a „pripeká“ čo určite neprospieva správnej cirkulácii oleja v agregáte. Táto ťažko odstrániteľná hmota tiež upcháva rôzne malé kanáliky cez ktoré olej prúdi.



Dôležité je dbať na správny výber oleja pred jeho výmenou a rovnako na interval jeho výmeny. Každý výrobca pozná svoj olej najlepšie a na základe toho predpíše odporúčaný interval. Niektorí výrobcovia vozidiel majú svoje vlastné normy a preto odporúčajú pri starších motoroch zachovať olej s rovnakou úrovňou, akú mal olej, ktorý sa v motore používa dlhodobo. 


Našu ponuku motorových olejov nájdete TU

Autodielygafa.sk
Zdroj Autodielygafa.sk
Publikované Autodielygafa.sk
Zdieľať na Facebooku
2023
2022
2021
2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014