Kontrolka chladiacej kvapaliny – na čo upozorňuje?

Ani jeden z prípadov netreba brať na ľahkú váhu a odporúča sa...


Kontrolka chladiacej kvapaliny sa v modernejších vozidlách môže rozsvietiť na modro, čo nesignalizuje žiaden problém. Ide len o akési upozornenie na studený motor a kvapalinu, teda vozidlo varuje pred vytáčaním do vyšších otáčok. Problém prichádza až s rozsvietením kontrolky na oranžovú alebo červenú farbu, ktorá poukazuje na vážne chyby v chladiacom systéme. Buď je hladina chladiacej kvapaliny príliš nízka alebo je jej teplota príliš vysoká. Ani jeden z prípadov netreba brať na ľahkú váhu a odporúča sa okamžité vypnutie motora. V opačnom prípade sa postupne začne prehrievať čím môže dôjsť až k jeho zadretiu.

Po odstavení vozidla je dôležité nechať motor vychladnúť a následne skontrolovať obsah expanznej nádobky. Pokiaľ sa chladiaca kvapalina stratila, príčinou môže byť:


·             Prasknutá hadica chladiacej sústavy

·             Prasknutý chladič

·             Prasknuté tesnenie hlavy valcov

·             Prasknutá hlava valcov

·             Prasknutý blok motora



O niečo menej závažný problém je prehrievanie chladiacej kvapaliny, nie však jeho vážnosťou ale z hľadiska ceny jeho opravy. Najčastejšou príčinou býva chybný termostat, ktorý svojim zaseknutím uzatvára menší chladiaci obvod a kvapalina sa tak nedostáva do chladiča. Rovnako častým problémom je nezopnutie ventilátora v prípade jeho potreby. Problém sa väčšinou ukrýva v poruche elektrického pohonu ventilátora, spálenej poistke či v poruche snímača teploty pre jeho spustenie.


Tesnenia hlavy valcov, hadice chladiacej sústavy či vodné chladiče nájdete taktiež v našej ponuke. Dnes sme si pre Vás vybrali chladič vody. Vyberte si typ vozidla a zistite potrebné informácie:

Autodielygafa.sk
Zdroj Autodielygafa.sk
Publikované Autodielygafa.sk
Zdieľať na Facebooku
2023
2022
2021
2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014