Intercooler – na čo slúži a ako funguje?

Intercooler je citlivý hlavne na vonkajšie mechanické poškodenia...


Intercooler je diel, ktorý je využívaný najmä pri výkonných a upravovaných vozidlách. Toto zariadenie, slúži ako chladič stlačeného vzduchu, ktorý vychádza z turbodúchadla. Chladnejší vzduch je hustejší – teda na rovnaký objem má vyššie množstvo kyslíku a tým priaznivo ovplyvňuje spaľovací proces. To samozrejme prináša zvýšenie výkonu motora, zníženie spotreby paliva, zníženie množstva emisií a zníženie tepelného namáhania agregátu.



·       Chladený vodou – Na chladenie stlačeného vzduchu využíva chladiacu kvapalinu. Bežné vozidlá využívajú pre toto chladenie chladiacu kvapalinu motora. Športové vozidlá zasa využívajú vlastný chladiaci okruh


·       Chladený vzduchom – na odvádzanie tepla zo stlačeného vzduchu využíva hliníkové lamely na svojom povrchu


Ďalej sa rozdeľujú anglickými skratkami podľa druhu umiestnenia. Najčastejšie je to skratka FMIC (Front Mounted Intercooler) pre intercooler umiestnený v prednej časti vozidla v strede pred chladičom. Skratka SMIC (Side Mounted Intercooler) zasa označuje umiestnenie v prednej časti vozidla na pravej alebo ľavej strane. Skratka TMIC (Top Mounted Intercooler) je najmenej používaným označením a vyskytuje sa najmä pri športových vozidlách. Ide o intercooler umiestnený na vrchnej časti motora, kde zachytáva studený vzduch cez náduchy na kapote (Napr.: Subaru)


Možné poškodenia:

Intercooler je citlivý hlavne na vonkajšie mechanické poškodenia, ktoré dokážu výrazne ovplyvniť jeho funkčnosť. Prejavuje sa zníženým výkonom motora a pri chladení vodou taktiež možno spozorovať kvapky. Zanesenie nečistotami mu tiež nijak zvlášť neprospieva a najhorším možným prípadom môže byť jeho zanesenie z vnútornej strany. Za to môže opotrebované turbodúchadlo, ktoré prepúšťa do systému kvapky oleja. Po výmene turba preto treba intercooler vyčistiť alebo rovno vymeniť.


V našej ponuke nájdete taktiež športové intercoolery TU


Vyberte vozidlo a zistite cenu sériového intercoolera

Autodielygafa.sk
Zdroj Autodielygafa.sk
Publikované Autodielygafa.sk
Zdieľať na Facebooku
2023
2022
2021
2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014