Hmlové svetlá – ako ich správne používať?

Zákon však ich používanie neprikazuje, skôr hovorí...


Hmlové svetlá, rovnako ako svetlá diaľkové, dokážu pomôcť v nepríjemných situáciách, no taktiež dokážu zvýšiť riziko nebezpečenstva dopravnej nehody pri ich nesprávnom využívaní. S príchodom zimných mesiacov je ich používanie stále častejšie, no často krát úplne zbytočné až kontraproduktívne. Úlohou hmlových svetiel je zvýšenie viditeľnosti vozidla v nepriaznivom počasí a osvetľovanie vozovky pred vozidlom. Tým je možné včas zareagovať a vyhnúť sa výtlkom, či inej prekážke na ceste. Zákon však ich používanie neprikazuje, skôr hovorí len o tom, kedy je ich použitie povolené:




· Znenie zákona 8/2009 Z. z. o cestnej premávke § 32, odsek (3) znie: Predné svetlomety do hmly a zadné svietidlá do hmly vodič smie použiť len za hmly, sneženia alebo za dažďa.


V prípade, že šofér považuje dve kvapky na čelnom skle za nepriaznivé počasie, hmlovky môže kľudne zapnúť no pravdepodobne sa nevyhne pokute vo výške 30€. Je potrebné si uvedomiť že tieto svetlá sú silnejšie ako stretávacie a preto je ich neoprávnené používanie považované za oslepovanie a teda ohrozenie ostatných účastníkov cestnej premávky. To platí aj pri zadnom hmlovom svetle, ktoré má upozorňovať šoféra za vašim vozidlom, ktorý ide vyššou rýchlosťou. V prípade že tento šofér je zaradený za vašim vozidlom a prispôsobil svoju rýchlosť, slušnosť káže zadnú hmlovku vypnúť. 

Autodielygafa.sk
Zdroj Autodielygafa.sk
Publikované Autodielygafa.sk
Zdieľať na Facebooku
2023
2022
2021
2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014