Dôležitá súčasť chladiaceho systému – Termostat. Vieš ako funguje?

Termostat môže byť poškodený troma spôsobmi...



Termostat je veľmi dôležitou súčasťou chladiaceho systému vozidla. Ovláda prúdenie chladiacej kvapaliny v okruhu motora, ktorý tak udržuje v optimálnej pracovnej teplote. Motor, ktorý nepracuje vo svojej ideálnej teplote vykazuje vyššiu spotrebu pohonných hmôt, zvýšenú hlučnosť a samozrejme zvýšené opotrebenie všetkých komponentov agregátu.



Funkcia termostatu

Termostat je akýsi ventil ktorý riadi okruhy cirkulácie chladiacej kvapaliny. Po naštartovaní motora dodáva vodná pumpa kvapalinu do plášťa bloku a hlavy motora a vracia obtokovou hadicou späť k čerpadlu, čo prispieva k rýchlejšiemu zohriatiu motora. Pri dosiahnutí optimálnej teploty sa termostat otvorí a tým vytvorí pre chladiacu kvapalinu nový okruh, ktorého súčasťou je chladič. Kvapalina prechádzajúca chladičom je ochladzovaná prúdiacim vzduchom a opäť navrátená k čerpadlu.



Poškodenie termostatu:

Termostat môže byť poškodený troma spôsobmi: Skoré otváranie, ktoré zapríčiňuje pomalé a nesprávne zohrievanie motora a neudržanie jeho optimálnej pracovnej teploty. Neskoré otváranie, ktoré prehrieva chladiacu kvapalinu a tá môže vyvrieť. Zaseknutie / úplná strata funkcie termostatu, ktorá sa prejavuje rýchlim stúpnutím teploty chladiacej kvapaliny do červeného pola na ukazovateli. Sprievodným príznakom zablokovaného termostatu je studený chladič aj po dosiahnutí teploty 90°


A aká je jeho cena pre vaše vozidlo? Vyhľadajte si ho pomocou tohto filtra:

Autodielygafa.sk
Zdroj Autodielygafa.sk
Publikované Autodielygafa.sk
Zdieľať na Facebooku
2023
2022
2021
2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014