Čo všetko o aute prezrádza VIN číslo?

Každé vozidlo je jedinečné a má svoj unikátny identifikačný kód známy ako VIN (Vehicle Identification Number). Tento kód slúži na identifikáciu automobilu a poskytuje množstvo informácií o jeho výrobe, technických špecifikáciách a histórii. Poradíme ti, kde VIN číslo nájdeš a aké je jeho využitie.

V roku 1954 v USA sa začali používať kódy pre identifikáciu vozidiel. Vtedy však neexistovala žiadna jednotná norma a každý výrobca používal svoj vlastný formát. Až v roku 1981 sa zaviedla norma ISO 3779-1983, ktorá určila, že VIN číslo má mať 17 znakov. 

VIN je kombináciou písmen a čísel. Táto norma je dodnes platná. Používa sa vo väčšine krajín sveta.

 

Čo je VIN číslo?

VIN číslo nie je iba náhodným zhlukom čísiel a písmen. Ide o systematicky poskladanú kombináciu symbolov pre každé jedno vyrobené vozidlo. Z takéhoto čísla je totiž možné vyčítať množstvo informácií a dokáže byť nápomocné v rôznych smeroch.

Identifikačné číslo vozidla (VIN) automobilu je identifikačný kód pre konkrétne vozidlo. VIN slúži ako odtlačok prsta pre vozidlo, pretože žiadne dve prevádzkované autá nemajú rovnaké VIN. Skladá sa zo 17 znakov (číslice a veľké písmená).


Kde sa nachádza VIN číslo?

V niektorých prípadoch dá hľadanie VIN čísla poriadne zabrať. Inokedy je umiestnené na trochu tradičnejších miestach. Obvykle je umiestnené pod kapotou na kryte motora, okolo rámu predných dverí alebo na dolnom okraji čelného skla. 

Toto umožňuje rýchle a jednoduché kontroly identity, napríklad policajnými orgánmi alebo pre audit vozidiel.

VIN_cislo.png

VIN číslo nájdeš:

  • v technickom preukaze,
  • pod podlahou spolujazdca na pravej strane auta (v smere jazdy),
  • na dielenských nálepkách,
  • na čelnom skle,
  • na B stĺpiku (stredový stĺpik karosérie predných dverí),
  • na ABS systéme.

Dve VIN čísla na aute?

Rovnaké VIN čísla

Na jednom vozidle je možné nájsť minimálne dve, niekedy aj viac rovnakých VIN čísel. Dôvod je jednoduchý. Väčšinou ide o hlavný rám auta, ktorý sa používa na overenie, či je vozidlo v poriadku a či nie je zostavené z rôznych dielov rôznych áut. 

Odlišné VIN čísla

Pozor: Ak sa na vozidle objavia dve rôzne VIN čísla, zbystri pozornosť. Môže ísť o vozidlo, ktoré je poskladané z rôznych častí. Je lepšie poriadne skontrolovať všetky VIN čísla, aby si si bol istý, že kupuješ auto bez problémov. 


VIN_na_karoserii.png


Zloženie VIN čísla

WMI – prvé 3 znaky tvoria svetový kód výrobcu

Tieto znaky identifikujú výrobcu a určujú krajinu výroby. Spoločnosť Automotive Engineers prideľuje WMI krajinám a výrobcom. To zabráni duplicite. Každá krajina má organizáciu, ktorá pôsobí ako koordinátor a prideľuje výrobcom jedinečný kód. 

Výrobcovia dostávajú WMI od príslušnej národnej organizácie na základe domácej krajiny. WMI číslo je prideľované podľa medzinárodného štandardu ISO 3780.

Príklad:

WMI WVG je pridelené pre Volkswagen

MPV/SUVs W je pridelené Nemecku

V je Volkswagen

A tretí znak je kategória vozidla.

Iné VW kódy sú napríklad WV1 pre úžitkové vozidlá alebo VWV pre osobné autá.

VDS – popisný kód výrobcu

Popisný kód výrobcu obsahuje šesť znakov. O poradí a kódovaní znakov rozhoduje výrobca, pričom VDS popisuje všeobecné vlastnosti každého vozidla. Deviaty znak VIN čísla indikuje prítomnosť bezpečnostných systémov vo vozidle. 

VIS – identifikácia vozidla

Pozostáva z ôsmich znakov, z ktorých posledné štyri sú čísla. Výrobca používa túto sekciu na identifikáciu jednotlivých vozidiel. Ak výrobca chce, v tejto sekcii označuje rok a závod, pričom rok je indikovaný prvým znakom a výrobný závod druhým. 

Ak výrobca vyrobí menej ako 500 vozidiel za rok, tretí, štvrtý a piaty znak VIS sú pridelené národnej organizácii a identifikujú konkrétneho výrobcu.

VIN_cislo.png

Podľa VIN čísla vozidla je možné vyhľadať takmer akýkoľvek diel

Či už to môže byť výmena filtrov alebo väčší servisný zásah, overenie dielov podľa VIN čísla je veľkou výhodou. Vyhľadávanie dielov je oveľa presnejšie v porovnaní s vyhľadávaním podľa modelu auta a motorizácie.

Katalógy, ktoré vedia dekódovať VIN číslo sú prispôsobené na vyhľadávanie zapísaných dielov od výrobcu. Tieto komponenty majú takmer vždy priradené originálne číslo dielu, vďaka ktorému je možné vyhľadať nielen originálny diel ale aj náhradu.


vyhladanie_dielov_v_katalogu.png

Samozrejme záleží, či automobilka zapíše všetky potrebné originálne čísla pod VIN. Pri nových typoch vozidiel je možné zistiť diely od drobných šraubov až po veľké časti karosérie.

Avšak, pri starších typoch áut táto podpora už nemusí byť taká dôkladná. V niektorých prípadoch pri vyhľadávaní dielov chýbali pod konkrétnymi VIN číslami zapísané dôležité diely, ako napríklad tlmiče či pružiny. Toto zistenie vie nemilo prekvapiť.

Vedel si, že: Daj si pozor na kupované autá z druhej ruky. Pôvodný majiteľ mohol na auto prispôsobiť iné diely než tie, ktoré sú zapísané výrobcom. Napríklad brzdové kotúče namontované na aute majú väčší priemer ako tie, ktoré sú zapísané automobilkou pod VIN číslom.



online_podpora.png

Čo ak má VIN menej ako 17 znakov?

Ak má VIN menej ako 17 znakov, je veľmi pravdepodobné, že pochádza z vozidla vyrobeného pred rokom 1981. Pred týmto rokom boli identifikačné čísla vozidla rôznej dĺžky. VIN preto môže mať od 11 do 17 znakov. 

Moderné katalógy nie sú obyčajne prispôsobené na “prečítanie” kratšieho VIN čísla. Budeš teda musieť vyhľadať špecializované stránky pre veterány.


Oprava alebo zmena VIN čísla

Kombinácia čísel a písmen tvoria jedinečné VIN, ktoré identifikuje vozidlo a výrobcu, rok výroby, miesto výroby a charakteristiky vozidla. VIN číslo nie je možné meniť ani upravovať.

Avšak, VIN číslo je možné nahradiť. 

Náhradné identifikačné číslo vozidla VIN sa prideľuje, ak:

  • pri výmene karosérie vozidla rovnakého typu v rámci jedného typového radu dôjde k odstráneniu tej časti karosérie, na ktorej výrobca vozidla umiestnil identifikačné číslo vozidla VIN;
  • pri oprave vozidla bola vymenená tá časť vozidla, na ktorej výrobca vozidla umiestnil identifikačné číslo vozidla; 
  • identifikačné číslo vozidla VIN je nečitateľné, neúplné alebo ho nemožno určiť.


prepis_VIN.png


Ako a kde môžem požiadať o pridelenie náhradného VIN čísla?


Pre pridelenie náhradného VIN čísla sa musíš obrátiť na Ministerstvo dopravy Slovenskej republiky. V návrhu na pridelenie náhradného VIN čísla požiadaš vyplnením formuláru, kde vypíšeš všetky potrebné údaje.


Budeš potrebovať:

  • identifikačné údaje navrhovateľa,
  • identifikačné údaje vozidla v rozsahu značka vozidla, obchodný názov vozidla, typ vozidla, variant typu vozidla a verzia variantu typu vozidla, druh vozidla, kategória vozidla, obchodné meno výrobcu vozidla, identifikačné číslo vozidla VIN, evidenčné číslo vozidla a dátum prvej evidencie vozidla, 
  • odôvodnenie návrhu, 
  • kópiu osvedčenia o evidencii časť I a osvedčenia o evidencii časť II, alebo technického osvedčenia vozidla, alebo osvedčenia o evidencii členského štátu alebo zmluvného štátu, ak bol taký doklad vydaný a ak ide o jednotlivo dovezené vozidlo z členského štátu alebo zmluvného štátu; ak má osvedčenie o vozidle dve časti, musia byť predložené obidve časti, 
  • kópiu dokladu o nadobudnutí vozidla, najmä faktúra, kúpna zmluva alebo darovacia zmluva, ak ide o jednotlivo dovezené vozidlo z členského štátu alebo iného zmluvného štátu, 
  • odborný posudok o kontrole originality základnej nie starší ako 15 dní odo dňa jeho vydania,
  • protokol o kontrole technického stavu časť A – pravidelná technická kontrola vozidla nie staršia ako 15 dní odo dňa jeho vydania, 
  • doklad o nadobudnutí tej časti vozidla, na ktorej bolo pôvodné identifikačné číslo vozidla VIN; predkladá sa, ak sa náhradné identifikačné číslo vozidla VIN prideľuje pri výmene karosérie vozidla alebo pri oprave vozidla, 
  • stanovisko výrobcu alebo zástupcu výrobcu vozidla o tom, že ide o rovnaký typ karosérie v rámci jedného typového radu, ak sa náhradné identifikačné číslo vozidla VIN prideľuje pri výmene karosérie vozidla, 
  • doklad o dopravnej nehode vydaný príslušným orgánom Policajného zboru alebo doklad o poistnej udalosti alebo obdobný doklad zo zahraničia, ak je vozidlo po dopravnej nehode alebo škodovej udalosti, 
  • potvrdenie výrobcu alebo zástupcu výrobcu vozidla o stotožnení vozidla; potvrdenie sa predkladá pri jednotlivo dovezenom vozidle z členského štátu alebo zmluvného štátu, ak má neidentifikovateľné identifikačné číslo vozidla VIN; potvrdenie sa nepredkladá, ak bol predložený doklad podľa písmena l) tretieho bodu, 
  • v prípade vozidla po odcudzení: doklad orgánu Policajného zboru o oznámení odcudzenia vozidla,
  • doklad orgánu Policajného zboru o vrátení vozidla, doklady preukazujúce identifikáciu vozidla, najmä posudok kriminalisticko-expertízneho skúmania vozidla, doklad orgánu Policajného zboru o vyradení vozidla z evidencie vozidiel; predkladá sa, ak bolo vozidlo vyradené z evidencie vozidiel.

Za podanie návrhu na pridelenie náhradného identifikačného čísla vozidla VIN zaplatíš správny poplatok vo výške 20 €.

Bude sa ti hodiť aj zoznam pracovísk kontroly originality, ktoré sú oprávnené na vozidlá umiestňovať a upevňovať náhradné identifikačné číslo vozidla VIN a identifikačné číslo vozidla VIN.

Vedel si, že: Vo VIN čísle nenájdeš písmená O,Q a I. Tieto písmená sa nepoužívajú práve preto, lebo by sa mohli ľahko zameniť s nulou alebo s jednotkou.


Vyhľadanie VIN čísla podľa ŠPZ

Nie všetci majú možnosť mať k dispozícii VIN číslo hneď po ruke. Niekedy sú za tým pracovné povinnosti, nie moc dobrý zrak, prípadne len zábudlivá hlava. 

Čo teda v takomto prípade? Veľkou pomocou je preto vygenerovanie/vyhľadanie VIN čísla podľa ŠPZ.

Register prevádzkových záznamov vozidiel je celoštátny oficiálny register, ktorý zriadilo Ministerstvo dopravy a výstavby SR za účelom vytvorenia prehľadnej histórie vozidiel. Systém vyhodí VIN číslo vozidla podľa zadanej ŠPZ.


spz_auta.png

Kontrola najazdených kilometrov

Pri kúpe nového vozidla z druhej ruky obvykle nie je potrebné overovanie počtu najazdených kilometrov. Obvykle majú minimálnym počet kilometrov, ktorý by mal byť relatívne presný. Avšak pri starších modeloch to nemusí byť také určité. 

Pri kúpe auta ťa určite bude zaujímať aj skutočný stav najazdených kilometrov. Skontrolovať nabehané kilometre vozidla pomocou VIN čísla môže byť náročné, pretože samotné VIN neobsahuje priamu informáciu o počte najazdených kilometrov. 

Existujú však spoločnosti, ktoré poskytujú služby overenia histórie vozidla. 

Tieto služby môžu zahŕňať správy o nehodách, servisnú históriu a niekedy aj informácie o najazdených kilometroch. 

Pri overovaní historie vozidla by si mohol zvážiť: 

  • Overovacie služby - Existuje niekoľko webových portálov na overovanie najazdených kilometov, ktoré poskytujú ďalšie podrobné informácie o vozidle.
  • Technická kontrola - Môžeš tiež zvážiť technickú kontrolu vozidla. Mechanik alebo servis s prístupom k technickým údajom môže poskytnúť presnejšie informácie o stave vozidla a podozrivých zmenách v kilometroch.  
  • Porovnanie informácií - Porovnávanie informácií o vozidle z viacerých zdrojov môže pomôcť odhaliť nezrovnalosti alebo nekonzistentné údaje, ktoré môžu naznačovať manipuláciu s kilometrami. Manipulácia s kilometrami vozidla je problém. Preto je dôležité vziať do úvahy viacero faktorov a zdrojov pri overovaní histórie vozidla.

Poistenie a poistná udalosť

Pri uzatváraní poistnej zmluvy je VIN jedným z kľúčových údajov. Poskytuje poisťovni presné informácie o konkrétnom vozidle. 

VIN číslo umožňuje poisťovni identifikovať vozidlo a poskytnúť správnu úroveň poistnej ochrany a plnenia v prípade poistnej udalosti. 

Pri nahlásení poistnej udalosti sa VIN používa taktiež na overenie totožnosti vozidla. Je to spôsob, ako zabezpečiť presnosť a spoľahlivosť informácií v súvislosti s poistnou udalosťou, škodách a opravách.


poistna_udalost.png

Jedinečný kód vozidla

VIN (Vehicle Identification Number) je unikátny kód, ktorý identifikuje konkrétne vozidlo. Slúži na sledovanie histórie vozidla, zistenie jeho pôvodu, charakteristík a umožňuje identifikáciu vozidla. Takže teraz už vieš, že to nie je žiadne náhodné číslo, ale jedinečný “odtlačok prsta” tvojho auta.


Monika Lešňovská
Zdroj www.automoli.com, checkventory.com, www.rpzv.sk/novinky, www.mindop.sk,
Publikované Autodielygafa.sk
Zdieľať na Facebooku
2023
2022
2021
2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014