Čo signalizuje kontrolka chladiacej kvapaliny?

Keď sa na palubnej doske rozsvieti varovná kontrolka, môže to byť pre teba znepokojujúce a hneď sa ti rozklepú kolená. Niekedy môžu byť obavy zbytočné. Na druhej strane však netreba brať rozsvietenie kontrolky na ľahkú váhu.

V tomto článku sa pozrieme na kontrolku stavu chladiacej kvapaliny bližšie a povieme si jej význam a aké kroky podniknúť, aby si sa vyhol predraženým opravám.

Čo robiť, keď uvidíš symbol kontrolky chladiacej kvapaliny svietiť na prístrojovej doske? Ak chladenie v aute nefunguje, je dôležité zachovať si chladnú hlavu. Mnohí vodiči radšej zastavia. Iní pokračujú v jazde a nerobia si vrásky na čele.

Mal by si ale spozornieť lebo ignoráciou rozsvietenej signalizácie riskuješ totiž oveľa drahšie opravy. V tomto článku sa pozrieme na kontrolku stavu chladiacej kvapaliny bližšie, povieme si jej význam a aké kroky podniknúť, aby si sa vyhol predraženým opravám.

Čo znamená kontrolka chladiacej kvapaliny?

Rôzni výrobcovia automobilov používajú rôzne symboly pre kontrolku chladiacej kvapaliny. Preto je dobré oboznámiť sa s manuálom automobilu. Vo všeobecnosti vyzerá symbol na palubovke ako teplomer plávajúci vo vode alebo ako radiátor.

Je možné, že systém vyhodnocuje momentálny stav aktívnych funkcií a množstva kvapalín pred štartom. Preto spozoruješ chvíľkové rozsvietenie kontrolky po otočení kľúča v zapaľovaní do druhej polohy. 

kontrolka_chladiacej_kvapaliny.png

To nie je dôvod na obavy. Len signalizuje, že motor sa zohrieva a ešte nie je vo svojej optimálnej pracovnej teplote. Keď sa objaví tento symbol, je dobré nezaťažovať motor. Studený olej nebude schopný poskytnúť maximálnu ochranu a motor môže spotrebovať viac paliva. Po dosiahnutí optimálnej teploty by kontrolka mala prestať svietiť. 

Novšie typy áut bývajú vybavené kontrolkou aj s ukazovateľom aktuálnej teploty kvapaliny. 

V autách a dodávkach, ktoré nemajú tento číselný ukazovateľ teploty chladiacej kvapaliny, slúži na rozpoznanie teploty farebné rozlíšenie. 

Modrá farba kontrolky chladiacej kvapaliny

Ak po štarte kontrolka neprestáva svietiť modrou farbou, odporúčame navštíviť autoservis. Svietenie modrej kontrolky môže totiž znamenať chybný alebo nefunkčný termostat. Ten sa nemusí správne zatvárať a môže vpúšťať chladiacu zmes do systému.

cervena_kontrolka_chladenia.png

Oranžová farba kontrolky chladiacej kvapaliny

Kontrolka môže svietiť na oranžovo, čo znamená, že hladina chladiacej kvapaliny je nízka

Kontrolka chladiacej kvapaliny svieti na červeno

Svietenie kontrolky červenou znamená, že chladiaca kvapalina je pod minimálnou úrovňou alebo sa auto prehrieva. Mal by si zastaviť a vypnúť motor. Hladina chladiacej kvapaliny môže byť nízka alebo existuje iný problém s chladiacim systémom tvojho auta. Pokračovaním v jazde by si mohol spôsobiť vážne poškodenie. 

V týchto prípadoch by si mal ihneď bezpečne zastaviť a manuálne skontrolovať úroveň chladiacej kvapaliny.

Čo spôsobuje rozsvietenie kontrolky chladiacej kvapaliny ?

Rozsvietenie kontrolky chladiacej kvapaliny môže mať viacero dôvodov. Jednou z možností je nízky stav chladiacej kvapaliny, ktorý môže byť spôsobený únikom alebo iným problémom v systéme. Ďalšou príčinou môže byť porucha termostatu, čo môže viesť k nerovnomernému chladeniu motora.

Najčastejšie dôvody rozsvietenia kontrolky chladiacej kvapaliny:

1. Strata chladiacej kvapaliny 

Jedným z najbežnejších dôvodov rozsvietenia kontrolky chladiacej kvapaliny je nedostatok samotnej kvapaliny v systéme. Ak je hladina chladiacej kvapaliny príliš nízka, dochádza tým k prehrievaniu. Toto môže mať za následok aj vážne poškodenie motora.

porucha_chladenia_auta.png

Strata kvapaliny môže byť spôsobená únikom v systéme chladenia. Je za tým napríklad roztrhnutá hadička alebo diera v radiátore. To môžeš vidieť, počuť alebo cítiť po otvorení kapoty. 

Ak spozoruješ pod autom alebo pod kapotou škvrny z chladiacej kvapaliny, pravdepodobne sa jedná o jej únik. Toto môže byť spôsobené poškodením hadíc, chladiča alebo iných súčastí chladiaceho systému. 

V tomto prípade je zásadná dôkladná kontrola:

  • Dobre skontroluj stav chladiacich komponentov. 
  • Všímaj si diery, praskliny, zvetrané časti, ryhy alebo aj odreté miesta. 
  • Ak sú diely ako tesnenia, chladič alebo hadice opotrebované, poškodené alebo nefunkčné, je potrebné ich urgentne vymeniť za nové.

Ak nevidíš žiadne znaky úniku, skontroluj nádrž s chladiacou kvapalinou - obvykle má uzáver so žltým zobrazením pre chladiacu kvapalinu alebo aj obrázok radiátora. Dôležité je, aby si si ju nepomýlil s nádržkou brzdovej kvapaliny. Nádržka s chladiacou kvapalinou je zvyčajne väčšia a mala by mať symboly s upozornením. 

nadrzka_kvapaliny.png

  • Na boku nádržky sú obvykle maximálne a minimálne označenia.
  • Ideálna hladina kvapaliny je medzi maximálnym a minimálnym označením. 
  • Dôležité je neotvárať uzáver ani nádržku kvapaliny, kým je motor ešte horúci. 
  • Počkaj, kým motor vychladne, inak riskuješ popálenie únikom kvapaliny. 
  • V prípade nízkej hladiny, dolievaj chladiacu kvapalinu do nádržky, až keď je motor úplne studený.

Ak je úroveň hladiny kvapaliny primeraná a kontrolka predsa svieti, dôvodom môže byť nefunkčný termostat alebo aj nefunkčné čerpadlo, či ventilátor.

2. Porucha termostatu

Termostat je dôležitou súčasťou chladiaceho systému, ktorý reguluje tok chladiacej kvapaliny. Ak je termostat nefunkčný, môže to spôsobiť nerovnomerný alebo obmedzený prietok kvapaliny. To môže viesť k prehriatiu motora.

termostat_chladenia_v_aute.png

3. Porucha ventilátora

Ventilátor chladenia pomáha odvádzať teplo od motora. Ak je ventilátor nefunkčný alebo poškodený, motor sa nemusí dostatočne chladiť a prehrieva sa.

4. Porucha čerpadla chladiacej kvapaliny

Čerpadlo chladiacej kvapaliny je zodpovedné za cirkuláciu kvapaliny cez chladiaci systém. Ak je čerpadlo nefunkčné, môže dôjsť k nedostatočnému chladeniu motora.

servis_systemu_chladenia.png

Záver

Pamätaj, že ignorovanie varovných signálov tvojho auta môže mať vážne a drahé dôsledky. Bezprostredná správna reakcia na rozsvietenie kontrolky chladiacej kvapaliny môže predísť nákladným opravám a udrží auto v dobrom stave. 

Tvoje auto si zaslúži najlepšiu možnú starostlivosť, a to najmä v prípade varovných signálov, akým je aj kontrolka chladiacej kvapaliny. Za údržbu ti poďakuje dlhšou životnosťou a spoľahlivým výkonom. Prajeme ti bezpečnú a bezproblémovú jazdu.

Monika Lešňovská
Zdroj www.autoblink.sk, www.autotempo.sk, www.edenmotorgroup.com, www.autoride.sk
Publikované Autodielygafa.sk
Zdieľať na Facebooku
2023
2022
2021
2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014