Čo je silentblok a na čo slúži?

Ďalšími príznakmi môžu byť zhoršené...

Kde sa silentblok nachádza a aká je jeho úloha ?

Silentblok je komponent používaný v automobilovom priemysle na tlmenie vibrácií a nárazov. Je to dutý valcovitý prvok vyrobený z elastomeru či z gumy, ktorý je umiestnený medzi dvoma susediacimi súčiastkami, často medzi rôznymi kovovými dielmi.Hlavnou funkciou silentbloku pri automobiloch je tlmiť vibrácie a nárazy medzi pohyblivými časťami vozidla. Jeho úlohou je absorbovať energiu vyplývajúcu z nerovností povrchu cesty ako aj z pohybu motoru a prevodovky. Silentblok zabezpečuje oddelenie a izoláciu týchto súčastí od rámu alebo karosérie vozidla, čím zabraňuje prenosu vibrácií a hluku.Silentbloky sa používajú na viacerých miestach v automobile, napríklad v zavesení motoru, zavesení prevodovky, zavesení podvozku, stabilizátoroch a ďalších komponentoch. Ich úlohou je minimalizovať prenos vibrácií na karosériu, zlepšiť komfort jazdy a ochrániť ostatné časti pred nadmerným namáhaním.Pravidelná údržba a kontrola silentblokov je dôležitá, pretože sa s časom môžu opotrebovať, poškodiť alebo zoslabnúť. Poškodené silentbloky môžu spôsobiť zhoršenie riadenia, nepríjemné vibrácie, nerovnomerné opotrebovanie pneumatík a dokonca aj poškodenie iných súčastí vozidla. Preto je vhodné pravidelne kontrolovať stav silentblokov a v prípade potreby ich vymeniť, aby sa udržal správny a bezpečný chod vozidla.

silentblok_motora.jpg

Z akých materiálov sa silentbloky vyrábajú ?

Silentbloky sa vyrábajú z rôznych elastomérových materiálov, z ktorých najčastejšie používaným materiálom je guma. Tu je niekoľko bežne používaných materiálov:

  1. Oderu odolná guma (NR- paraguma): Je to prírodná guma získaná zo stromu Hevea brasiliensis. Je veľmi elastická a odolná voči opotrebeniu. Používa sa v silentblokoch na rôzne aplikácie.
  2. Syntetická guma: Patria sem rôzne syntetické elastoméry, ako napríklad butadién-styrénový kopolymér (SBR), ethylen-propylén-dienový kaučuk (EPDM), nitril-butadiénový kaučuk (NBR) a ďalšie. Tieto materiály majú rôzne vlastnosti, ako napríklad odolnosť voči teplu, oleju, ozónu a chemikáliám, a používajú sa podľa konkrétnych požiadaviek.
  3. Polyuretán (PU): Je to syntetický polymér s vysokou odolnosťou a pružnosťou. Silentbloky z polyuretánu majú vynikajúcu odolnosť voči opotrebeniu, rozťahovaniu a roztrhnutiu a sú často používané v náročnejších aplikáciách.

Okrem týchto hlavných materiálov sa niekedy pri výrobe môžu používať aj iné elastomérové zmesi s prídavkom rôznych plnidiel a aditív, ktoré zlepšujú vlastnosti silentblokov, ako je odolnosť voči odreniu, výkon v širokom teplotnom rozsahu a odolnosť voči UV žiareniu.

Výber materiálu silentbloku závisí od požadovanej funkcie, prevádzkových podmienok, požadovanej odolnosti voči teplu, chemikáliám a opotrebeniu. Každý materiál má svoje vlastnosti a výhody, a preto je dôležité vybrať ten správny materiál pre konkrétnu aplikáciu.

rozne_typy_silentblokov.jpg

Rôzne typy a tvary silentblokov

Ako zistím, že silentblok je poškodený?

Množstvo komponentov vozidla je uchytených na karosérii pomocou silentblokou, preto poškodenie každého z nich so sebou môže prinášať iné príznaky. Existuje niekoľko spôsobov, ako zistiť či je silentblok na vozidle poškodený. Tu je niekoľko možných príznakov, ktoré naznačujú problémy s silentblokom:

  • Hlučné vibrácie: Ak počujete neobvyklé zvuky alebo vibrácie z oblasti podvozku počas jazdy, môže to naznačovať, že silentblok je opotrebovaný, alebo poškodený. Môže sa prejavovať ako vrzganie, búchanie alebo cvakanie z podvozku automobilu.
  • Neprimeraná hrúbka silentbloku: Pri vizuálnej kontrole silentbloku môžete zistiť, či je jeho povrch rovnomerne opotrebovaný. Ak vidíte, že silentblok je príliš tenký alebo vyblednutý, popraskaný, môže to znamenať, že stráca svoju funkčnosť.
  • Neprimeraný pohyb alebo deformácia: Pri manuálnom pohybe, alebo náraze na silentblok môžete zistiť či je príliš voľný, alebo deformovaný. Ak je silentblok príliš mäkký a neponúka dostatočnú oporu a aj to môže to byť znak jeho opotrebenia.
  • Nestabilné riadenie a horšia ovládateľnosť: Ak máte pocit, že riadenie vozidla je nestabilné, môže to byť spôsobené poškodenými silentblokmi. Tieto problémy je nutné okamžite riešiť, pretože môžu ovplyvniť ovládateľnosť a stabilitu vozidla.
  • Neprimeraný opotrebenie pneumatík: Ak sú vaše pneumatiky neprimerane opotrebované, najmä na jednej strane, silentbloky môžu byť jednou z možných príčin. Ak je silentblok poškodený, môže to spôsobiť nevyrovnané opotrebenie pneumatík.

porovnanie_silentblokov.jpg"

Porovnanie nového a starého silentbloku 

Ak spozorujete tieto príznaky alebo máte podozrenie, že silentblok na vašom vozidle je poškodený, odporúčame tento stav konzultovať so skúseným mechanikom, alebo servisným technikom. Oni budú schopní vykonať dôkladnú kontrolu silentbloku a v prípade potreby ho vymeniť za nový, aby zabezpečili správne fungovanie vozidla a zaručili vám bezpečnosť počas jazdy. Hoci sa na prvý pohľad zdá, že silentblok je technologicky jednoduchý výrobok, jeho výmena je technicky náročnejšia. Vyžaduje sa použitie lisu a správne uloženie dielu. Aj, keď sa môže zdať silentblok symetrický (napríklad valcového tvaru) nemusí to byť pravda, a preto je potrebné sledovať označenie dielu pre jeho správne umiestnenie pred začatím lisovania. Preto odporúčame výmenu silentblokov prenechať odbornému servisu.

Autodielygafa.sk
Zdroj Autodielygafa.sk
Publikované Autodielygafa.sk
Zdieľať na Facebooku
2023
2022
2021
2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014