Rozsvietenie kontrolky motora - CHECK ENGINE. Na čo môže upozorňovať?

Kontrolka motora, často nazývaná "CHECK ENGINE", patrí k najväčším postrachom každého šoféra. Rozsvietená kontrolka je varovným symbolom, ktorý sa objaví na palubovke auta.

Táto malá ikona v tvare motora vyvoláva rôzne reakcie - od ľahostajnosti až po paniku. Pre niektorých je to záhadný symbol, pre iných signál na kontrolu a servis. Čo znamená, keď sa rozsvieti, a prečo by si mal tomuto signálu venovať pozornosť? Dôvodom jej rozsvietenia môže mať mnoho faktorov. V tomto článku si priblížime niekoľko príkladov toho, čo by mohlo viesť k tomu, že sa kontrolka motora rozsvieti a poskytneme ti informácie o tom, ako by si mal reagovať, aby si udržal svoje auto v najlepšom stave.

Čo je kontrolka motora a na čo slúži?


Kontrolka motora CHECK ENGINE je symbol, ktorý upozorňuje na možné problémy s motorom alebo emisiami. Rozsvietená kontrolka signalizuje, že systém riadenia motora zaznamenal určitú chybu alebo odchýlku od normy. 

Na palubovke môže mať symbol motora, prípadne označenie CHECK alebo CHECK ENGINE.


checkengine.png


Okrem odlišného označenia sa môže líšiť aj farba symbolu, a to podľa závažnosti možnej poruchy. Červená kontrolka, označuje závažné technické problémy. Žlté označenie signalizuje stredne dôležité poruchy. 

Avšak farba kontrolky nie je až tak dôležitá, ak kontrolka neustále svieti alebo bliká. Toto je totiž upozornenie na možný závažný technický problém, ktorý by sa nemal prehliadať.

V prípade vozidiel v dobrom technickom stave sa kontrolka motora zvyčajne rozsvieti po zapnutí zapaľovania. Následne však zhasne krátko po naštartovaní motora.

Prečo sa môže rozsvietiť kontrolka motora?

  • Náhodné blikanie kontrolky

V prípade, že kontrolka CHECK ENGINE na chvíľu zasvieti a potom zhasne po niekoľkých štartoch, pravdepodobne ide o náhodnú chybu. Ak aj kontrolka už nesvieti, nemusí to znamenať vyriešenie problému. Je preto vhodné sledovať ďalšie správanie sa vozidla.

  • Núdzový režim a vážne poruchy

V niektorých prípadoch môže svietiaca kontrolka naznačovať, že vozidlo bolo prepnuté do núdzového režimu. Tento režim je určený na minimalizovanie možných škôd a umožňuje vodičovi dostať auto do servisu. 

  • Rozsvietenie kontrolky počas jazdy

Ak sa kontrolka objaví počas jazdy a zostáva svietiť, môže to znamenať, že riadiaci systém motora zaznamenal poruchu. Toto upozornenie možnej závažnej poruchy je potrebné čo najskôr riešiť.

Ako určiť príčinu rozsvietenia kontrolky motora?

Spoľahlivým spôsobom, ako určiť príčinu svietiacej kontrolky motora je napojenie na diagnostický skener. Ten sa pripojí k diagnostickému portu (OBD) v aute a prečíta chybové kódy z počítača vozidla. Diagnostikou je teda možné zistiť, čo je príčinou hlásenia CHECK ENGINE, aby si vedel, na aký diel sa zamerať.

Náš tip: OBD-II obvykle nájdeš v priestore pod palubnou doskou pri nohách vodiča.

Mnoho autoservisov disponuje vysoko kvalitnými diagnostickými zariadeniami, ktoré môžu poskytnúť presné výsledky. 

Ak sa vyznáš v autách, je možné diagnostický skener zakúpiť v obchode s autodielmi alebo online. Avšak diagnostika v domácich podmienkach nemusí byť správne stanovená, preto vždy odporúčame navštíviť servis.

Náš tip: Pri použití diagnostického zariadenia, si dobre prečítaj návod na obsluhu, aby si vedel čítačku správne zapojiť a obsluhovať. 

Na čo všetko môže kontrolka CHECK ENGINE poukazovať?

Najčastejšie hlásené problémy:


Dieselové motory:

  • poškodenie vstrekov alebo súčiastky vstrekovacieho systému
  • poškodenie senzorov vstrekovania
  • porucha s kompresiou vo valcoch
  • porucha valca alebo ventilu
  • porucha riadiacej jednotky
  • porucha termostatu
  • porucha katalyzátora
  • poškodenie EGR ventilu
  • poškodenie turba

Benzínové motory:

  • poškodenie zapaľovacej cievky alebo sviečky
  • poškodenie kabeláže zapaľovania
  • poškodenie vstrekovania paliva
  • porucha lambda sondy
  • porucha katalyzátora
  • poškodenie EGR ventilu
  • porucha riadiacej jednotky
  • porucha termostatu


kontrolka_motora.png

Porucha lambda sondy:

Porucha lambda sondy patrí medzi najčastejšie príčiny rozsvietenia kontrolky. Ak diagnostika vyhodila práve túto chybu, je na mieste dôkladná kontrola sondy a jej kabeláže. Sondu možno skontrolovať vizuálne či na nej nie je nanesené veľké množstvo sadzí. Možné prejavy nefunkčnej lambda sondy sme popísali aj v našom článku.

Porucha zapaľovania:

Zlyhanie zapaľovania v jednom z valcov môže signalizovať problém s komponentmi zapaľovania: cievky, kabeláž vedúca k cievkam. Za nefunkčným zapaľovaním môžu stáť aj zapaľovacie sviečky

Pred výmenou dôkladne skontroluj funkčnosť každej sviečky zvlášť. Kvalitu iskry zapaľovacej sviečky ovplyvňuje aj vzdialenosť elektród. Oplatí sa vedieť, ako často meniť sviečky v aute, aby si mohol predísť zlyhaniu zapaľovania. V prípade výmeny, býva sviečka zapaľovania vo väčšine prípadov relatívne finančne nenáročná.

Náš tip: Pred výmenou dielov si vždy pozri stav kabeláže a prívodov. Ak je nutné vymeniť napríklad len kabeláž, namiesto celého dielu, vyhneš sa tak možnej predraženej výmene.


zhaviace_sviecky.png


Porucha riadiacej jednotky alebo snímača kľukového hriadeľa:

Závada sa však môže skrývať v samotnej riadiacej jednotke alebo aj v snímači kľukového hriadeľa.

Príznaky poruchy snímača nie sú vždy jednoznačné. Jedná sa o problémy, za ktorými sa môže ale nemusí skrývať práve poškodený snímač hriadeľa. Je vhodné upresniť pôvod závady pomocou diagnostického zariadenia.

Medzi možné príznaky poruchy snímača kľukového hriadeľa patria:

  • problémy so štartom motora
  • niekedy motor nechce vôbec naštartovať

Vadný snímač polohy kľukového hriadeľa môže spôsobovať za jazdy:

  • prechod motora do núdzového stavu
  • obmedzenie vytáčania otáčok motora

Nekvalitné palivo:

Aj výber nevhodnej zmesi alebo tankovaním nekvalitného paliva môže byť príčinou rozsvietenia kontrolky motora. Ak sa rozsvieti chvíľu po natankovaní, problém môže byť práve v nekvalitnom palive. 

Zanesený palivový filter:

Napriek tomu, že ide o bežný problém, zanesený filter paliva je tiež častou príčinou. Systém totiž nedokáže do valcov dopraviť dostatočné množstvo paliva pre správny chod motora.

Zanesený vzduchový filter:

Rovnako ako palivový aj vzduchový filter stráca svoju schopnosť dopraviť dostatočné množstvo vzduchu do motora.

Zanesený systém vstrekovania:

Zanesenie vstrekovačov motora má výrazný dopad na výkon motora. To je dôvod, prečo kontrolka upozorní na problém. Dôkladným čistením vstrekovačov možno toto hlásenie odstrániť. Na trhu je veľa kvalitných čističov vstrekovačov ako aj pre benzínové tak aj dieselové motory. Veľmi účinne odstránia usadeniny zo vstrekovačov aj zo vstrekovacieho systému. Je potrebné vstreky prečistiť dôkladne profesionálnym spôsobom. Autoservisy majú špecializované čistiace stroje, ktorými dosiahnu želaný výsledok.


kontrolka_motora.png


Ako predísť opätovnému rozsvieteniu kontrolky CHECK ENGINE?

Po oprave a odstránení chybového hlásenia je dobré zamerať sa na preventívne opatrenia:

  • V prvom rade je potrebné zamerať sa na konkrétny dôvod rozsvietenia kontrolky. Teda, ak bolo hlásenie zapríčinené zanesenými filtrami, zameraj sa na ich častejšiu kontrolu a výmenu.
  • Aj keď ceny paliva nie sú najlacnejšie, vždy sa oplatí investovať do kvalitného paliva. Výborným riešením je aditívum do paliva. Tvoje auto sa ti odvďačí dlhšou životnosťou.
  • Vyhni sa prehrievaniu motora a rovnako si daj pozor na vytáčanie otáčok bez zahriatia. 

Záver

Je dôležité zdôrazniť, že kontrolka motora je dôležitým varovným signálom. Jej rozsvietenie signalizuje možné problémy s motorom, emisiami alebo inými závadami. Nezodpovedné ignorovanie tohto signálu môže viesť k vážnym technickým problémom. Preto je nevyhnutné, aby si bral rozsvietenie tejto kontrolky vážne a neodkladal návštevu servisu.



Monika Lešňovská
Zdroj www.motofocus.sk, www.edmunds.com, www.arspneu.sk
Publikované Autodielygafa.sk
Zdieľať na Facebooku
2023
2022
2021
2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014