Bežné náhradné diely do auta - kedy na ich výmenu?

Tieto výmeny môžu v budúcnosti zabrániť väčším mechanickým problémom....


Výmena určitých automobilových dielov každých pár rokov sa môže zdať nákladná alebo zbytočná, ale tieto výmeny môžu v budúcnosti zabrániť väčším mechanickým problémom alebo poruchám.

STIERAČE

Kedy zistím, či sú problémy s lištami stieračov čelného okna?

Ak dôjde k deformácii alebo poškodeniu stieracích líšt čelného skla.

Kedy by som mal vymeniť stierače čelného okna?

Keď si všimnete, že stieracie lišty čelného okna nefungujú efektívne, je čas na výmenu. Bude to s najväčšou pravdepodobnosťou každých šesť mesiacov až rok.

SVETLOMETY A ŽIAROVKY

Ako zistím, či sú problémy s mojimi svetlometmi alebo žiarovkami zadných žiaroviek?

Buď si všimnete, že vaše svetlá sú slabšie ako obvykle alebo vôbec nefungujú..

OLEJOVÝ FILTER

Čo robí olejový filter?

Olejový filter je podobný palivovému filtru, ale pomáha odstraňovať nečistoty z motorového oleja automobilu. Sú to tieto nečistoty, ktoré môžu spôsobiť poškodenie vnútornej strany motora.

Ako zistím, či sú problémy s olejovým filtrom?

Keď je potrebné vymeniť olejový filter, je pravdepodobné, že auto nebude správne akcelerovať a môže dôjsť k „prskaniu“ - termín používaný na popísanie nekonzistentných zmien rýchlosti spôsobených nerozptýlením oleja cez filter tak, ako by mal. Ak váš tlakomer oleja rýchlo poklesne, potom je to tiež dôvod na obavy.

ZAPAĽOVACIE SVIEČKY

Čo robia sviečky?

Zapaľovacie sviečky robia presne to, čo hovoria „iskria“ elektrinu zo systému zapaľovania a poháňajú vaše auto.

Ako zistím, či sú problémy so zapaľovacími sviečkami?

Ak vaše zapaľovacie sviečky nefungujú efektívne, môžete si všimnúť, že vaše auto kvôli zlému spaľovaniu spotrebuje viac paliva ako obvykle. Vaše auto môže tiež „váhať“ pri akcelerácii a nebude reagovať tak rýchlo, ako by ste čakali.

VODNÉ ČERPADLO

Čo robí vodné čerpadlo?

Udržiavanie stálej a optimálnej teploty pre motor automobilu je pre výkon nevyhnutné. Vodné čerpadlo zaisťuje, aby sa chladiaca kvapalina neustále pohybovala cez blok motora a hlavu valcov, predtým, ako sa dostane k chladiču, a prúdi späť k čerpadlu.

Ako zistím, či sú problémy s vodným čerpadlom?

Ak vaše vodné čerpadlo nefunguje efektívne alebo presakuje, môžu sa vyskytnúť problémy s prehriatím motora a nesprávnou funkciou (alebo vôbec). Na palubnej doske sa zvyčajne zobrazí výstražná kontrolka.

SPOJKA

Čo robí spojka?

V prípade manuálneho automobilu si zmena prevodového stupňa vyžaduje prerušenie výkonu z motora na prevodovku. Je to tak preto, lebo keď je vaše auto zapnuté, motor sa neustále točí, čo znamená, že kolesá by boli vždy v pohybe, keby to nebolo zdrojom trenia. Tu prichádza na rad spojka.

Ako zistím, či sú problémy so spojkou?

Ak začnete spozorovať, že spojka veľmi šmýka, alebo ťažkosti s preradením, budete pravdepodobne potrebovať náhradnú spojku.

ZOTRVAČNÍK

Čo robí zotrvačník?

Tvoriaci časť spojky pozdĺž spojkovej lamely a prítlačnej dosky, je zotrvačník (často vyrobený z ťažkej ocele alebo uhlíkových vlákien) veľký disk pripevnený k kľukovému hriadeľu v zadnej časti motora. Jeho úlohou je do značnej miery ukladať rotačnú energiu, aby udržal motor v konzistentnom pohybe.

Ako zistím, či sú problémy so zotrvačníkom?

Ak sú zuby zotrvačníka oholené alebo nejako poškodené, môže to spôsobiť problémy ako voľné pretáčanie (bude to pripomínať zvuk vŕtačky) alebo brúsenie o ozubené koleso štartéra. Spojka môže tiež kĺzať viac ako zvyčajne.

BRZDOVÉ DOŠTIČKY

Čo robia brzdové doštičky auta?

Väčšina z nás bude vedieť, že brzdové doštičky pomáhajú prudko spomaliť alebo zastaviť auto, ale skutočné mechanizmy sú trochu zložitejšie. Pri stlačení brzdového pedálu tlačí hydraulická kvapalina v strmeni brzdové doštičky pre každé koleso proti rotujúcim brzdovým kotúčom, čo vedie k nevyhnutnému treniu potrebnému na brzdenie.

Ako zistím, či sú problémy s brzdovými doštičkami?

Mnoho automobilov je vybavených senzormi brzdových doštičiek, ktoré na vašej palubnej doske signalizujú potrebu výmeny brzdových doštičiek. Ak toto nemáte, budete schopní zistiť, či niečo nie je v poriadku, keď sa auto začne cítiť akoby ťahalo na jednu stranu, alebo či pri brzdení zaznievajú zvuky brúsenia alebo vibrácie.

V prípade, že potrebujete poradiť alebo pomôcť s výberom správneho dielu pre Vaše vozidlo, neváhajte nás kontaktovať na tel.čísle 043 222 02 02

Autodielygafa.sk
Zdroj Autodielygafa.sk
Publikované Autodielygafa.sk
Zdieľať na Facebooku
2023
2022
2021
2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014