Ako soľ poškodzuje Vaše vozidlo?

Všetky vozidlá sú vysoko náchylné na škody spôsobené kamennou soľou...

Či už chceme alebo nie, počas zimných mesiacov zachytávajú naše autá soľ na cestách. Bez rozdielu na to či vlastníte osobné auto, SUV alebo nákladné auto, všetky vozidlá sú vysoko náchylné na škody spôsobené kamennou soľou, ktorá sa používa na to, aby sa na našich cestách nenachádzal sneh a ľad. Veľké častice tejto soli môžu časom viesť k korozívnemu poškodeniu takmer každej vystavenej súčasti vozidla.


Čo všetko na aute poškodzuje posypová soľ

Od bŕzd po motor môžu všetky kovové časti ľahko korodovať, keď soľ z ciest reaguje s vodou a kyslíkom. Pretože sa sneh stále topí a voda sa mieša so soľou a vzduchom, môže to pre naše vozidlá ľahko spôsobiť problémy. Časti vášho osobného alebo nákladného vozidla, ktoré sú najviac ohrozené, sú kolesá, brzdy, výfukové potrubie, tlmiče výfuku a ďalšie kovové komponenty, ktoré sú umiestnené relatívne nízko pri zemi. Nemôžeme však zabudnúť na lak vášho vozidla. Rovnaká soľ, ktorá môže korodovať kov na vašom vozidle, môže tiež spôsobiť zdvihnutie a odlupovanie laku, čo vám prinesie drahý účet za opravu.


Antikorózna ochrana z výroby

Automobilka používa továrenskú antikoróznu ochranu. Ale nie sú večné. Po určitom čase (niekoľko - niekoľko rokov, v závislosti od podmienok) môžu stratiť svoje vlastnosti. Trvanlivosť takejto ochrany závisí napríklad od toho, aké opatrenia použil výrobca pri výrobe auta, pri prvej montáži.


Továrenská antikorózna vrstva môže byť poškodená kamienkom (odhodeným kolesami) alebo iným mechanickým poškodením.

Spojenci korózie sú: posypová soľ (v zime sa používa na cesty), vlhkosť (veľa áut parkuje na tráve, zemi či štrku, kde sa vlhkosť ukladá), blato, prach a nečistoty (ktoré sa usádzajú na podvozku). Pobrežné oblasti sú veľmi vlhké a majú vysokú koncentráciu soli vo vzduchu.


Niet divu, že táto najdôležitejšia časť auta je obzvlášť náchylná na napadnutie hrdzou. Preto je nevyhnutná správna údržba podvozku.

V zime je podvozok obzvlášť náchylný na poškodenie. Na cestách a parkoviskách je sneh alebo je pôda mokrá po dažďoch. Cestné služby sypú soľ na cesty. Auto často nabehne do mlák a blato (často zamrznuté) sa usádza na kovových častiach. Preto sa odporúča vykonať údržbu podvozku (rámu) ešte pred začiatkom zimy. 


Dobre, tak ako môžem zabrániť tomu, aby sa to stalo?

Berúc do úvahy toto všetko, je dôležité vozidlo po jazde po cestách, ktoré sú upravené kamennou soľou, dôkladne umyť. Pretože to býva na Slovensku akákoľvek cesta medzi novembrom a aprílom, odporúčame, aby ste svoje vozidlo často umývali v autoumyvárni. Ak je to možné, umyte si vozidlo sami doma. Pokiaľ odstraňujete tieto čiastočky soli z vozidla (a nezabudnite ich tiež umyť pod vozidlom), výrazne to predĺži životnosť vášho auta.

Autodielygafa.sk
Zdroj Autodielygafa.sk
Publikované Autodielygafa.sk
Zdieľať na Facebooku
2023
2022
2021
2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014