Ako si vybrať správnu autobatériu?

Odporúčame vsadiť na silnejšiu autobatériu...


Časy, kedy autobatéria vydržala v bezchybnom stave mnoho rokov sú nenávratne preč, hlavne kvôli modernizácii systémov používaných v nových vozidlách. Väčší odber energie vyžaduje častejšiu údržbu alebo výmenu batérie, najmä kvôli systémom ktoré ani po vypnutí motora nespia. Ako si však vybrať správny akumulátor, vhodný pre dané vozidlo?



Najjednoduchšou cestou je preštudovať si štítok na akumulátore, ktorý sa chystáte vymeniť. Vhodný typ pre dané vozidlo by mal byť uvedený aj v manuále od výrobcu. Tieto informácie vás nasmerujú a vy si môžete spraviť približný prehľad o cene. Nenechajte sa však zlákať príliš nízkou cenou akumulátorov v rôznych supermarketoch a podobne. Tieto zaprášené exponáty si s kvalitnou batériou overeného výrobcu nemôžu konkurovať a časom vás sklamú svojou krátkou životnosťou či zimnou neochotou spolupracovať.


V prípade, že jazdíte so svojim vozidlom hlavne krátke trasy, odporúčame vsadiť na silnejšiu autobatériu. Práve krátke mestské trasy v kombinácií s mrazom, vplývajú na životnosť akumulátora najviac. Aj keď poznáte hodnotu odporúčanú výrobcom vozidla, no na dlhšiu trasu sa vyberiete maximálne dva krát do roka, nie je na škodu siahnuť o triedu vyššie. To platí aj u vozidiel so systémom Štart – Stop, no tu klasický akumulátor nestačí. Tento systém vyžaduje batérie typu AGM, GEL alebo EFB, ktorých najväčšou nevýhodou je obstarávacia cena.


Pokiaľ by ste mali problém zistiť aký typ akumulátora je vhodný pre Vaše vozidlo, stačí nás kontaktovať a pomôžeme Vám.

Autodielygafa.sk
Zdroj Autodielygafa.sk
Publikované Autodielygafa.sk
Zdieľať na Facebooku
2023
2022
2021
2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014