Ako efektívne znížiť spotrebu paliva?

Spotreba paliva je často zásadným faktorom pri výbere vozidla...


Spotreba paliva je často zásadným faktorom pri výbere vozidla. Niekto je ochotný obetovať nejaké tie eurá navyše za pohonné hmoty, aby si dokázal užiť najmä výkon, iní ľudia zasa hľadia na ekonomické náklady spojené s tankovaním aj za cenu nízkeho výkonu. Reálna spotreba je však často krát odlišná od tej papierovej a to spôsobuje najmä okolie a ostatné faktory vplývajúce na vozidlo. Ako možno udržať spotrebu čo najnižšie?



Štýl jazdy:

Tento faktor je zrejme jasný každému. Agresívna jazda a vytáčanie motora je pri nízkom výkone niekedy viac ako potrebná no spotreba paliva rapídne stúpa.


Prebytočná záťaž vo vozidle:

Častým problémom je prebytočná záťaž vozidla, ktorú možno odstrániť. Veľa ľudí so sebou bežne nosí plne naložený batožinový priestor nezmyslami, ktoré možno jedného dňa využije. Priemerne však každých 100kg záťaže zvyšuje spotrebu o približne 10%


Otvorené okná / strešné okno:

Otvorené okná, najmä pri rýchlosti vyššej ako 50km/h výrazne zhoršujú aerodynamiku vozidla. V snahe odolávať prúdeniu vzduchu je potrebné, aby motor vyvíjal vyšší výkon pre dosiahnutie rovnakej rýchlosti.


Zapnutá klimatizácia:

Klimatizácia je schopná zvýšiť spotrebu paliva o 7 až 15% Z toho dôvodu je lepšie používať ju len v naozaj nevyhnutných prípadoch alebo využívať jej slabý výkon s priebežným zapínaním a vypínaním.


Nadmorská výška a jazda z kopca:

Vplyv nadmorskej výšky na spotrebu vysvetľovať zrejme netreba, horšia je však snaha ušetriť čo najviac aj pri jazde z kopca. Väčšina ľudí sa snaží palivo šetriť aj jazdou dole z kopca, čo je však kontraproduktívne so šetrením komponentov brzdového systému. Zaradený neutrál o nejaké to percento dokáže spotrebu znížiť no výrazne sa zvyšuje záťaž bŕzd, u ktorých môže dôjsť k prehriatiu a vo vážnejších prípadoch až k vzniku požiaru


Prídavné doplnky karosérie:

Rovnako ako pri otvorených oknách, zmena tvaru karosérie dokáže výrazne zmeniť a tým aj zhoršiť aerodynamiku vozidla. Hoci sa množstvo doplnkov karosérie tvári akoby aerodynamiku zlepšovali, nie vždy tomu tak musí byť.


Technické problémy:

Za vyššiu spotrebu môžu niesť zodpovednosť aj rôzne komponenty motora, ako napríklad filter pevných častíc, EGR ventil, vzduchový filter či lambda sonda.  

Autodielygafa.sk
Zdroj Autodielygafa.sk
Publikované Autodielygafa.sk
Zdieľať na Facebooku
2023
2022
2021
2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014