Ako často meniť sviečky na aute?

Kvalitu iskry výrazne ovplyvňuje vzdialenosť elektród...


Zapaľovacie sviečky dokážu značne ovplyvniť kvalitu zapálenia zmesi a tým a menia aj parametre motora. Pri ich posudzovaní sa teda hľadí na niekoľko hodnôt, od ktorých sa odvíjajú vlastnosti zapaľovacích sviečok. Kvalitu iskry výrazne ovplyvňuje vzdialenosť elektród. Čím menšia táto vzdialenosť je, tým menšie napätie je potrebné k vytvoreniu iskry, avšak príliš malá vzdialenosť vyprodukuje málo energie ktoré môže viesť ku zlému zapáleniu zmesi. To sa podpíše na zníženom výkone motora.


Ďalším dôležitým parametrom je dĺžka závitu. Pri použití zapaľovacej sviečky s dlhším závitom ako je predpísaný, hrozí mechanické poškodenie motora. Do spaľovacieho priestoru môže zasahovať väčšia časť sviečky, čo môže mať za následok jej stret s piestom. Navyše v časti závitu, ktorá prebytočne vyčnieva sa ukladajú rôzne nečistoty čo vedie k problémom pri demontáži sviečky.



Tepelná hodnota sviečky závisí od jej konštrukcie a použitých materiálov. Táto hodnota je mierkou tepelného zaťaženia sviečky , ktorá je prispôsobená pre konkrétny typ motora. To znamená že určitá zapaľovacia sviečka sa nemá v konkrétnom motore prehrievať a v inom zas nesmie mať príliš nízku teplotu. Pokiaľ teda použiješ v motore svojho auta sviečku s inou tepelnou hodnotou akú udáva výrobca, môže to spôsobiť detonačné horenie (samozápal zmesi) a tým aj pokles výkonu motora.



Zaujíma Vás cena zapaľovacej sviečky na Vaše vozidlo? Stačí si vybrať vozidlo a dozviete sa:

Autodielygafa.sk
Zdroj Autodielygafa.sk
Publikované Autodielygafa.sk
Zdieľať na Facebooku
2023
2022
2021
2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014