Ako funguje adaptívny tempomat?

Má za úlohu pomáhať vodičom kontrolovať...

V dobe, kedy sa automobilky predbiehajú vo vývoji zariadení zvyšujúcich komfort jazdy a zároveň bezpečnosť pasažierov, prichádza na trh množstvo adaptívnych zariadení. Tie majú za úlohu pomáhať vodičom kontrolovať situáciu okolo vozidla, prispôsobiť sa jej a v prípade hroziaceho nebezpečenstva včas vhodne zareagovať. Adaptive Cruise Control – alebo teda adaptívny tempomat sa líši od toho klasického hlavne tým, že ak sa vozidlo z vodičovej nepozornosti blíži k prekážke pred ním, dokáže sám zregulovať jeho rýchlosť a udržiavať bezpečnú vzdialenosť.



Senzor zaznamenávajúci dianie pred vozidlom odosiela informácie do riadiacej jednotky, ktorá v prípade hroziaceho nebezpečenstva začne vozidlo brzdiť. Ak sa pred vozidlom nenachádza žiadna prekážka, zrýchli na nastavenú rýchlosť ako to poznáme pri klasických tempomatoch. Na výber je viacero nastavení vzdialeností a režimov, od dynamickej jazdy na diaľnici, až po plynulú jazdu v kolónach.



Netreba sa však na tempomat plne spoliehať, ten slúži len ako doplnková výbava. Sledovať dianie okolo vozidla a situáciu v doprave je povinnosťou vodiča. Prístroje sú kalibrované na správny chod v určených podmienkach a teda nemusia fungovať stopercentne počas silného dažďa, poľadovice a iných výkyvoch počasia.

Autodielygafa.sk
Zdroj Autodielygafa.sk
Publikované Autodielygafa.sk
Zdieľať na Facebooku
2023
2022
2021
2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014